Erdogan najavio produženje stanja nužde u zemlji, nastavlja vladati dekretima

Foto: Hina

TAYYIP ERDOGAN je napravio potez koji označava kako bi se u Turskoj neograničeno moglo vladati dekretima, piše Independent.

Naime, turski predsjednik je objavio kako će stanje nužde, koje je uvedeno prošle godine kao reakcija na puč, nastaviti sve dok se u zemlji ne postigne atmosfera mira.

Erdoganova moć je gotovo neograničena

Stanje nužde omogućava Erdoganu i njegovom kabinetu da izdaje dekrete bez parlamentarnog nadzora ili nadzora ustavnog suda, što Erdoganu daje gotovo neograničenu moć.

Dosad je Erdogan pomoću dekreta zatvorio preko 40.000 osoba pod optužbom kako su sudjelovali u puču, zatvorio je preko 1500 grupi za građanska prava, uhitio najmanje 1200 novinara i zatvorio još 150 medijskih izvora. U travnju je pomoću dekreta blokiran pristup Wikipediji.

Unatoč međunarodnim kritikama Erdogan je jučer izjavio kako neće doći do ukidanja stanja nužde, prenosi Anadolu agencija.

Prema rezultatima nedavno održanog referenduma Erdogan od 2019. godine nadalje može vladati pomoću dekreta, ako osvoji predsjedničke izbore koji će se te godine održati. Ipak, njegova jučerašnja objava znači da će imati takvu moć i u periodu do 2019. godine.

Reakcije međunarodnih skupina

Međunarodne skupine su izjavile kako je stanje nužde bilo opravdano nakon puča u kojemu je poginulo 249 osoba, ali i kako se sada zloupotrebljava.

Iz Amnestyja su poručili kako će u tijeku dana objaviti izvještaj o "katastrofalnim utjecajima" koje je stanje nužde imalo na tisuće turskih obitelji. Tvrde kako je zbog stanja nužde preko 100.000 osoba ostalo bez posla te kako su im životi uništeni privatno i poslovno.

U prosincu su pravni stručnjaci iz Vijeća Europe izrazili mišljenje kako će turska vlada izgubiti demokratski legitimitet ako predugo nastavi vladati pomoću dekreta, ali to ne zabrinjava Erdogana. Za Anadolu agenciju je izjavio kako je Turska dala 249 mučenika za vrijeme puča te kako su 2193 osobe ozlijeđene. Zapitao se kako se itko usuđuje tražiti ukidanje stanja nužde.

Pročitajte više