Erdogan najavljuje zaokret u politici prema Cipru

ČELNIK vladajuće turske stranke Recep Tayyip Erdogan izjavio je da bi Turska trebala preispitati svoju nepopustljivu politiku prema Cipru, optuživši čelnika ciparskih Turaka da ignorira javne pozive za ujedinjenje otoka.

Erdoganovi komentari predstavljaju radikalan zaokret za turske političare, koji su se do sada rijetko izdvajali iz jednodušne podrške čelniku ciparskih Turaka Raufu Denktashu.

´Nisam za podršku nastavku politike koja se na Cipru vodi u posljednjih 30 do 40 godina. Stajališta javnosti ne treba zapostavljati. Odluku treba donijeti uz najšire sudjelovanje javnosti i potom je provesti´, Erdoganov je poziv na referendum koji u četvrtak prenose turski mediji.

Murat Mercan, potpredsjednik Erdoganove Stranke pravde i razvitka, rekao je da Erdoganova izjava ne znači nužno i zaokret u vladinoj politici prema Cipru. ´Predsjednik (stranke) nije u vladi a vlada je rekla da podržava Denktasha. Ohrabrujemo Denktasha da bude obzirniji i otvoreniji za pregovore´, rekao je Mercan.

Erdoganovi pozivi podudaraju se sa sve kritičnijim raspoloženjem ciparskih Turaka prema Denktashovoj politici, izraženom na prosinačkom skupu 30.000 demonstranata koji su tražili njegovu ostavku i ulazak ujedinjenog otoka u Europsku uniju.

Denktash je pod pritiskom da pronađe rješenje prije 28. veljače - kada ističe rok ugrađen u plan UN-a za ujedinjenje otoka.

Očekuje se da će EU, ukoliko rješenje izostane, službeno pozvati u članstvo samo zajednicu ciparskih Grka. Po drugoj strani, ulazak ujedinjenog otoka u Uniju povećao bi izglede Turske da i sama u dogledno vrijeme dobije toliko željenu pozivnicu za članstvo.



Pročitajte više