Erdogan nudi Rusiji i Ukrajini mirovne pregovore u Turskoj

Foto: EPA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da Ankara nastavlja podržavati mirno rješenje ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu i da je spremna ponuditi platformu za relevantne pregovore.

U videoporuci prikazanoj na summitu "Ukrajina-Jugoistočna Europa", predsjednik Turske istaknuo je da je njegova zemlja spremna biti domaćin mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine.

"Usprkos činjenici da smo ušli u treću godinu rata punih razmjera i unatoč svim našim naporima, nije bilo dovoljno napretka ka miru. Posvećen sam tome da diplomaciji i dijalogu dam šansu kako bi se rat okončao pravednim i trajnim mirom", rekao je Erdogan u videoporuci.

Ponuda pregovaračkog stola u Istanbulu

Erdogan je pozvao da se zajednički radi na "utvrđivanju općih parametara mira" te naveo da u tom smislu Ankara načelno podržava prijedlog mira Ukrajine. Erdogan je zatim ponovio da je Turska pomogla u provedbi Inicijative za žito Crnog mora, iz koje se Rusija povukla u ljeto 2023.

"S druge strane, spremni smo ponovno ponuditi pregovarački stol koji smo prethodno organizirali u Istanbulu za izgradnju mira", dodao je.

Moskva i Ankara ranije su najavile posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina Turskoj. Posjet će se održati nakon predsjedničkih izbora u Rusiji sredinom ožujka. Dok se priprema Putinov posjet, Europska komisija podsjetila je Ankaru da je Međunarodni kazneni sud izdao nalog za uhićenje predsjednika Rusije zbog njegove uloge u deportaciji ukrajinske djece s okupiranih područja.

Pročitajte više