Erdogan: Predstojeći EU summit vidimo kao priliku za resetiranje odnosa s Unijom

Foto: EPA

TURSKA i Cipar, koji se spore oko prava na istraživanje nalazišta plina u istočnom Sredozemlju, lobirali su u srijedu za potporu Europske unije pred summit europskih čelnika na kojem će se razmatrati moguće uvođenje sankcija Ankari.

Turska je poručila da od summita Europske unije 1. i 2. listopada očekuje konkretne korake za izmjene sporazuma o migrantima iz 2016. te o carinskoj uniji, dok je Cipar pozvao Uniju da pokaže solidarnost i poduzme mjere protiv Ankare.

Cipar ne želi dati pristanak na uvođenje europskih sankcija Bjelorusiji jer želi da Unija paralelno uvede i strože mjere protiv Turske koja, tvrdi, krši njegova prava na moru. U tome ima potporu Grčke.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je za TV kanal državne novinske agencije Anadolu da Turska od Europske unije očekuje da se nastavi trag pozitivnog zamaha koji je ostvaren diplomatskim naporima da se uspostavi dijalog s Grčkom.

Pozvao je da se ažurira sporazum s Unijom iz 2016. po kojem je Ankara zaustavila migrantski val prema Europi u zamjenu za financijsku pomoć i bezvizni režim.

"Te stvari ne mogu biti jednostrane i mi to očekujemo", rekao je.

Cipar je od Europske unije zatražio da pokaže solidarnost

"Cipar očekuje od Europske unije i svojih partnera solidarnost na djelu", rekao je ciparski ministar vanjskih poslova Nikos Christodoulides nakon sastanka sa španjolskom kolegicom Aranchom Gonzalez Layom u Nikoziji.

"Ključno je konkretno podržati naše zajedničke vrijednosti i interese i provesti naše vlastite odluke."

Visoki europski diplomati kazali su da nije vjerojatno da će Unija prihvatiti ciparske zahtjeve nakon što je Ankara pristala nastaviti pripremne razgovore o spornim pitanjima s Grčkom prekinute 2016. Ti razgovori ni nakon 14 godina i 60 krugova nisu dali rezultata.

Turska je prošli mjesec poslala dva istraživačka broda u sporne vode istočnog Sredozemlja izazvavši žestoke prosvjede Cipra i Grčke. Ankara tvrdi da istraživanja provodi unutar svojeg epikontinentalnog pojasa.

Jedan brod vraćen, drugi još u blizini Cipra

I dok je brod koji se nalazio u blizini Grčke vraćen u Tursku kako bi se omogućio nastavak razgovora s Grčkom, brod u blizini Cipra i dalje se nalazi jugoistočno od otoka.

"Nažalost... signali deeskalacije Cipru nisu upućeni", rekao je Christodoulides.

Laya je kazala da je za rješavanje pitanja potreban dijalog, a ne jednostrani postupci.

"Španjolska se za to zauzima kad je riječ o Grčkoj i Turskoj i kad je riječ o Cipru i Turskoj", kazala je.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poslao je pred summit pismo čelnicima Europske nije, osim Grčke i Cipra, u kojem ističe da su Grčka i Cipar izazvali regionalne napetosti te dodaje kako se nada da će Europska unija biti nepristrana.

"Očekujemo od Europske unije da ostane objektivna, da sve tretira jednako te da podrži dijalog i suradnju", poručio je Erdogan.

Turska predstojeći summit Europske unije vidi kao priliku za resetiranje odnosa

Njegov glasnogovornik izjavio je u ponedjeljak kako Turska predstojeći summit Europske vidi unije kao priliku za resetiranje odnosa s Unijom.

Spor oko plina u istočnom Sredozemlju u prvi je plan vratio i druga sporna pitanja u odnosima između Unije i Ankare, kao što su migracije, turska uloga u Siriji i Libiji te Erdoganova sve veća autoritarnost.

"Mislim da je summit Europske unije prilika za resetiranje odnosa Unije i Turske. To je važna prilika. I vidim spremnost mnogih država članica", rekao je Ibrahim Kalin u intervjuu za Reuters.

"Oni moraju također shvatiti da ne mogu očekivati od Turske da će učiniti sve", rekao je. "To mora biti međusoban proces. Ako se od Turske očekuje da učini X,Y, Z, i države članice moraju također ispuniti svoje obveze."

Kalin je kazao da se radi na određivanju datuma za nastavak pripremnih razgovora s Grčkom te dodao da će se nastaviti ondje gdje su prekinuti i fokusirati se ne samo na pitanja epikontinentalnih pojaseva i granica isključivih gospodarskih zona nego i na otoke i zračni prostor.

Kazao je kako vjeruje da će razgovori imati pozitivne učinke, dodajući da će se fokusirati i na političke konzultacije te pregovore između vojski dviju zemalja.

"U svim tim pitanjima vjerujemo da ćemo uskoro ostvariti jako dobar napredak", rekao je.

Pročitajte više