Erdogan prvi put posjetio Crnu Goru: "Nadamo se da će uskoro postati članica EU"

Erdogan i crnogorski predsjednik Milo Đukanović Foto: EPA

TURSKA odlično razumije deficit stabilnosti na Zapadnom Balkanu i zbog toga ustraje na otvorenim vratima NATO-a i EU za tu regiju, rekao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nakon susreta s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom. Erdogan je prvi čelnik Turske koji je posjetio Crnu Goru.

Đukanović je rekao da će posjet biti novi impuls odnosima dviju država.

"Upoznao sam gosta s onim što je realnost političkog života u Crnoj Gori, ali i rekao da je Crna Gora stabilna", izjavio je crnogorski predsjednik. Podsjetio je na to da su odnosi dviju država prožeti povijesnim i kulturološkim nitima i dodao da više od 150 Crnogoraca koji žive u Turskoj predstavljaju "važan most povezivanja te dvije države".

Dodao je da je na Cetinju 1879. otvoreno prvo tursko veleposlanstvo, a da je 1885. održana prva proslava praznika Otomanske države.

Erdogan: U potpunosti podržavamo Crnu Goru

Erdogan je zahvalio na gostoprimstvu, istaknuvši da je Turska među vodećih deset država po ulaganjima u Crnoj Gori. Rekao je i da vjeruje da će ta zemlja uskoro postati članica EU, podsjetivši na punu podršku Ankare njenom članstvu u NATO-u.

"Crna Gora nastavlja poštovati mirnodopske aktivnosti i moramo čestitati na značajnim koracima koje vaša zemlja čini na putu prema EU. Nadamo se da će uskoro postati članica Unije", rekao je Erdogan.

Podsjetivši da je Turska među prvima priznala crnogorsku neovisnost, istaknuo je suradnju u obrazovanju, rekavši da su stotine učenika iz Crne Gore svih vjera i nacija bili stipendisti turske vlade i stekli obrazovanje na turskim sveučilištima.

Tijekom jednodnevnog boravka u Crnoj Gori Erdogan će se susresti s premijerom Zdravkom Krivokapićem i predsjednikom parlamenta Aleksom Bečićem. Obići će najmanju crnogorsku općinu Tuzi, na granici s Albanijom, u kojoj živi većinsko bošnjačko i albansko stanovništvo. Erdoganu će ondje predsjednik Islamske zajednice Rifat Fejzić uručiti najveće priznanje mešihata "Husein-paša Boljanić".

Pročitajte više