Erdogan se ne predaje, tražit će da se ponovo broje glasovi u Istanbulu

Foto: EPA

STRANKA turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana objavila je da će zatražiti ponovno prebrojavanje svih glasova u Istanbulu s prošlotjednih lokalnih izbora koje je po dosadašnjim rezultatima Stranka pravde i razvoja (AKP) izgubila.

"AKP će danas uložiti zahtjev u tom smislu, rekao je njezin potpredsjednik Ali Ihsan Javuz.

Inicijalni rezultati lokalnih izbora održanih prošle nedjelje dali su minimalnu prednost kandidatu oporbene Republikanske narodne stranke (CHP) u Istanbulu.

AKP se već žalio na rezultate i zatražio novo prebrojavanje u dijelu okruga.

Tražit će provjere i u Ankari

Glavni oporbeni kandidat na lokalnim izborima u Istanbulu u petak je rekao kako i dalje ima 18.742 glasa više nakon novog prebrojavanja nevažećih glasova u 17 od 39 okruga u tom gradu.

Stranka AKP je poručila kako će tražiti i šire provjere u glavnom gradu Ankari, koja prema prvotnim rezultatima također pokazuje tijesnu pobjedu Republikanske narode stranke čiji je kandidat za gradonačelnika Ekrem Imamoglu.

Ovi gubitci, ako se potvrde, bit će poprilično bolni za Erdogana, čija su stranka i njegovi prethodnici dominirali dvama gradovima proteklih 25 godina. Erdogan je započeo svoju političku karijeru u Istanbulu 90-ih godina kada je bio gradonačelnik.

Pročitajte više