Erdoganov šef stranačke mladeži: Zemlja je ravna ploča

Foto: Facebook

LIDER mladeži istanbulskog ogranka vladajuće turske Stranke pravde i progresa (AKP) Tolgay Demir objavio je početkom ovog mjeseca članak u kojem najozbiljnije tvrdi da je Zemlja - ravna ploča.

"Masoni obmanuli svijet tvrdnjom da je zemlja okrugla"

U članku naslovljenom "Teorija ravne Zemlje", Demir tvrdi da su "masoni" obmanuli svijet tvrdnjom, odnosno neospornom znanstvenom činjenicom da je Zemlja okrugla. U skladu s ovom suludom teorijom zavjere, koja je već neko vrijeme popularna na društvenim mrežama, turski "mladi lav" odbacuje NASA-ine fotografije Zemlje iz svemira kao "režirane", a slijetanje američkih astronauta na Mjesec kao "zavjeru" koja je imala za cilj potkrijepiti "mit o okrugloj Zemlji."

A s kojim razlogom se provodi ta ogromna zavjera kojom se čovječanstvo navodno obmanjuje o obliku planeta na kojem živimo? Demir ima odgovor i na to pitanje: "Predstavljanje svijeta kao sfere i predstavljanje bilijuna planeta i zvijezda u svemiru obezvređuje ljude, baš kao što radi i teorija evolucije. Zahvaljujući ovoj sustavnoj religiji znanosti, život je lišen smisla...To pretvara ljude u robove kapitalističkog sustava."

Kako piše Mustafa Akyol za Al-Monitor, Demir ustvari zagovara pred-kopernikanski kozmološki sustav koji je pobijen prije gotovo pet stoljeća, a prema kojemu je Zemlja središte svemira. Ironija da on i ostali koji promiču ovu pseudoznanstvenu nebulozu to rade preko interneta, jednog od najupečatljivijih produkata moderne znanosti i tehnologije, očito im promiče.

Demir: Ne tvrdim da je Zemlja ravna, samo mi je ideja interesantna

Demir je, očekivano, ubrzo postao predmet sprdnje na društvenim mrežama i u medijima, barem onima koji nisu pod kontrolom autoritarne vlade Recepa Tayyipa Erdogana. Oporbenjaci su uzeli članak kao još jednu potvrdu koliko je svjetonazor nove vladajuće elite nazadan. Demir je vrlo brzo ustuknuo pred kritikama, pravdajući se da ne tvrdi da je Zemlja zaista ravna, već mu je ideja "interesantna".

S jedne strane, ohrabrujuće je što nitko iz AKP-a nije javno stao u obranu ovog skandaloznog članka. S druge strane, promicanje ovakve teorije zavjere od strane lidera mladeži vladajuće stranke zaista je pokazatelj ideološke agresivnosti prema znanosti i modernosti koja u Turskoj uzima sve više maha, s ozbiljnim posljedicama po tu zemlju.

Teorije zavjere odavno cvjetaju u Turskoj

U biti, opsjednutost teorijama zavjera nije ništa novo u Turskoj. Šund-literatura o zavjerama masona, cionista globalnih kapitalista ili imperijalista protiv voljene turske domovine već je desetljećima popularna - i to ne samo među vladajućim islamistima. U knjizi jednog od najpopularnijih kemalističkih autora iz 2007., AKP su etiketirani kao "cionistički agenti", prvenstveno zbog njihovog zagovaranja ulaska Turske u EU.

Ipak, otkad je Erdogan učvrstio vlast u posljednjih nekoliko godina, opsjednutost teorijama zavjera postala je zaštitni znak njegove stranke. U tom paranoičnom i reakcionarnom pogledu na svijet zapadna civilizacija sa svojim vrijednostima, institucijama, kulturom, pa i znanošću, postala je nešto u što treba automatski sumnjati, ako ne i odbaciti.

Posljednji primjer ovog trenda je, naravno, izbacivanje teorije evolucije iz školskih udžbenika. S druge strane, liberalne vrijednosti sve se snažnije odbacuju u političkoj sferi. Rijetki kritičar među turskim religioznim konzervativcima Mehmet Ocaktan u nedavnoj je kolumni tako upozorio na naviku islamista da demokraciju, slobodu i ljudska prava odbacuju kao "židovsku demokraciju". 

"Istočni fundamentalizam"

Sam Erdogan je, osim s EU-om i SAD-om koje opetovano optužuje za podršku teroristima i pučistima u Turskoj, verbalno zaratio i s ekonomskom teorijom, tvrdeći da se sa smanjenjem kamata (u skladu s islamskom zabranom kamatarenja) smanjuje i inflacija. Bivši guverner turske centralne banke na to je odgovorio da bi vjerovati u takvu ideju značilo odbaciti 400 godina ekonomske literature, uključujući Adama Smitha i Johna Maynarda Keynesa. 

Etyen Mahcupyan, koji je donedavno i sam podržavao AKP u nadi da se radi o reformatorima koji će demokratizirati zemlju koja je desetljećima bila pod gotovo jednostranačkom vladavinom kemalista i vojske, definirao je prevladavajući mentalitet u današnjoj Turskoj kao "istočni fundamentalizam" koji vidi Zapad kao "vječno drugo", u isto vrijeme površno pokušavajući oživiti imaginarnu zlatnu prošlost. Zapad je prema ideologiji koju neki nazivaju "okcidentalizam" (suprotno od orijentalizma), inherentno nemoralan i izdajnički. Cilj postaje autoritarno, ne-pozapadnjačeno društvo. 

No takav put neće donijeti ništa dobro Turskoj, upozorava Akyol, samo će je dodatno izolirati od liberalno-demokratskog svijeta i približiti autoritarnim bliskoistočnim i azijskim režimima. Također će je lišiti doprinosa svojih građana obrazovanih na Zapadu. Razumniji dio AKP-a mora to shvatiti i pronaći srednji put između bezdušnog imitiranja Zapada i fanatičnog istočnjačkog fundamentalizma, zaključuje ovaj turski kolumnist.

Pročitajte više