Turski milijarder osuđen na doživotni zatvor. Htio je srušiti Erdogana s vlasti

Screenshot: YouTube

TURSKI filantrop Osman Kavala osuđen je danas u Istanbulu na doživotni zatvor bez mogućnosti smanjenja kazne pod optužbom za pokušaj rušenja vlade, izvijestio je novinar agencije France Presse.

Kavala je optužen da je htio srušiti Erdogana s vlasti

Kavala, koji je od početka nijekao optužbe iznesene protiv njega, proveo je četiri i pol godine u zatvoru visoke sigurnosti Silivri blizu Istanbula. Sedmero suoptuženika, kojima se sudilo u isto vrijeme kad i 64-godišnjem nakladniku i milijarderu, osuđeno je na 18 godina zatvora pod optužbom za pomaganje u rušenju vlade.

Kavala, istaknuti predstavnik turskog društva, optužen je da je htio svrgnuti vladu Recepa Tayyipa Erdogana financirajući protuvladine prosvjede poznate kao "pokret u Geziju" 2013. i državni udar u srpnju 2016. koji nije uspio.

Trojica Kavalinih odvjetnika istaknula su u svojoj obrani nedostatak dokaza i političku motiviranost sudskog postupka koji se otegnuo. Kavala neće imati mogućnost smanjenja kazne. Oslobođen je optužbe za špijunažu. Kavala je od početka nijekao sve optužbe.

Kavala: Erdogan je utjecao na suđenje

"Teorije urote koje su se iznosile iz političkih i ideoloških razloga onemogućile su objektivnu ocjenu događaja i odvojile ih od stvarnosti", rekao je Kavala prije nego što su se suci povukli na vijećanje. Kavala je osudio utjecaj predsjednika Erdogana na sudski postupak.

Aktivisti za ljudska prava očekivali su oslobađajuću presudu koja bi poslala pozitivnu poruku sada kada Turska pokušava posredovati u pregovorima Ukrajine i Rusije. Kavalu, koji je rođen u Parizu, njegovi su kritičari prozvali crvenim milijarderom. Uhićen je u listopadu 2017.

Slučaj je jesenas potaknuo diplomatsku krizu pošto je Ankara zaprijetila izgonom desetka zapadnih veleposlanika, pa i američkog, koji su tražili njegovo oslobađanje. U veljači je Europski sud za ljudska prava (ECHR) pokrenuo postupak protiv Turske zbog kršenja prava.

Pročitajte više