Erhard Busek: Hrvatska sve bliže EU

HRVATSKA ide u dobrom smjeru i sve je bliže Europskoj uniji, ocijenio je u utorak u Zagrebu koordinator Pakta o stabilnosti u jugoistočnoj Europi Erhard Busek nakon razgovora s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

"Hrvatska ide u dobrom smjeru, sve je bliže Europskoj uniji", rekao je Busek dodavši da će je on putem Pakta o stabilnosti u tome podržavati.

Premijer Ivo Sanader izrazio je očekivanje da će Europsko vijeće u drugoj polovini lipnja donijeti odluku o statusu kandidata za Hrvatsku i početku pregovora.

"Mi smo spremni sve učiniti što se od nas traži, u smislu ispunjenja političkih uvjeta...i očekujemo tome sukladan odgovor", rekao je Sanader.

"Ne vjerujem da bi tko mogao tražiti umjetne razloge za odgodu početka pregovora", istaknuo je. Svog sugovornika je, kako je kazao novinarima, izvijestio o hrvatskim ambicijama i očekivanju pozitivnog "avis-a".

Busek je izrazio zadovoljstvo prvim dojmovima koje je na njega ostavila nova hrvatska Vlada.

Ocjeni premijera Sanadera da će se EU nakon "velikog praska" 1. svibnja, tj. pridruženja deset novih članica, okrenuti ovoj regiji, pridružio se i Busek koji je najavio usmjeravanje veće pozornosti prema Zagrebu.

"Važna nam je ta politička i društvena stabilnost Hrvatske. Hrvatska bi mogla biti uzor susjednim zemljama... i povući ih u pravom smjeru", rekao je Busek.

Podsjetio je da će se sjedište Tajništva za suradnju zemalja rijeke Save preseliti u Zagreb, a za studeni je u Zagrebu najavio održavanje međunarodne konferencije o ulaganju.

Obje strane su se složile da bi "Hrvatska mogla postati most između EU i regije", jer, kako je kazao hrvatski premijer, "EU ne može biti kompletna bez ove regije".

Pročitajte više