Estonska premijerka Zapadu: Ne trebate se bojati oduprijeti Rusiji

Foto: EPA

Premijerka Estonije Kaja Kallas rekla je u intervjuu za Sky News da se zapadni čelnici ne bi trebali bojati suprotstaviti Rusiji te da se ne bi trebali plašiti vlastite moći. Kallas, čija zemlja graniči sa sjeverozapadnom Rusijom, rekla je da sve treba uzeti u obzir kada se radi o podršci Zapada Ukrajini. 

"Rusija govori da je ovaj ili onaj korak eskalacija, ali obrana nije eskalacija. Kažem da bismo trebali imati sve mogućnosti na stolu. Što još možemo učiniti da pomognemo Ukrajini da pobijedi?" upitala je Kallas.

Komentari estonske premijerke dolaze nakon izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. On je žestoko kritiziran jer je sugerirao da bi zapadne trupe mogle biti poslane u Ukrajinu kako bi pomogle u odbijanju prijetnje Rusije. SAD, Velika Britanija i Njemačka rekle su da se njihove vojske neće pridružiti oružanim snagama Ukrajine na bojištu.

"Putin nas želi zastrašiti"

Upitana je li zabrinuta da bi zbog svojih riječi mogla i sama postati meta režima Vladimira Putina, kao ruski oporbeni čelnik Aleksej Navalni, Kallas odgovara da se ne bi uznemirila. Pozvala je saveznike da ignoriraju provokacije Moskve.

"Putin nas želi zastrašiti. Želi uplašiti mene ili Estoniju i natjerati nas da se suzdržimo od odluka koje bismo inače donijeli da budemo zagovornici podrške Ukrajini, zapadnom jedinstvu, svemu što ih stvarno jako živcira. Ne trebamo se bojati jer oni to žele. Trebamo djelovati onako kako je ispravno", kazala je Kallas, koja je premijerka Estonije od 2021.

Estonija, baltička država i bivša sovjetska republika, u NATO-u je od 2004. Tada se Savezu pridružila s Bugarskom, Latvijom, Litvom, Rumunjskom, Slovačkom i Slovenijom. Ako bi Rusija napala Estoniju, njezinih 30 NATO partnera moralo bi stati u obranu te zemlje.

"Agresore ili autokrate može isprovocirati slabost"

Kallas smatra da je kritika bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa o trošenju NATO-ovih sredstava "poštena kritika" te je pozvala sve članice da naprave svoj dio posla.

"Slabost je ono čime su agresori ili autokrati isprovocirani. Dakle, u rat krećete ako mislite da možete pobijediti, tek kada mislite da ste jači.

Dajemo signale da u NATO-u ne činimo dovoljno za svoju obranu i da je ne shvaćamo ozbiljno, što bi moglo isprovocirati agresora na daljnji korak. Zato se zalažem za više ulaganja u NATO, što čini dva posto našeg BDP-a za obranu", kazala je estonska premijerka za Sky News.

Pročitajte više