Esuli tuže Sloveniju i Hrvatsku sudu u Strasbourgu

OKO ČETRDESETAK istarskih i dalmatinskih esula tužili su Hrvatsku i Sloveniju Europskom sudu za ljudska prava tražeći povrat njihove imovine koju je im je oduzela bivša Jugoslavija, piše  tršćanski list ´Piccolo´.

Inicijativu je pokrenula Julijanska kulturna udruga na čelu s tršćanskom arhitekticom creskog podrijetla Giannom Dudom Marinelli, koja tumači kako su Hrvatska i Slovenija potpisnice Europske konvencije o ljudskim pravima u kojoj je zaštićeno i pravo vlasništva. Udruga je osnovana 1998. radi pružanja pomoći talijanskim izbjeglicama iz Hrvatske i Slovenije, te je nekoliko slučajeva otuđivanja imovine predano sudu u Strasburgu.

Među prijavljenim slučajevima je i jedan koji se odnosi na Hrvatsku i odnosi se na Niviju Bernobini podrijetlom iz Poreča, koja traži povrat 7,5 hektara obradive površine. Tu je i slučaj obitelji Baici iz Cresa, kojoj je 1946. bilo oduzeto više kuća, obradive površine, hotel, brod itd.

Na pitanje kako se ta inicijativa miri sa činjenicom da je Italija nekima platila obeštećenje, Gianna Duda Marinelli odgovara kako su ´esuli´, talijanske izbjeglice, spremni vratiti sav novac koji su dobili kao obeštećenje.



Pročitajte više