ETA preuzela odgovornost za nekoliko napada

BASKIJSKA separatistička organizacija ETA preuzela je u utorak odgovornost za četiri bombaška napada počinjena između srpnja i rujna i potvrdila da su njezini članovi sudjelovali u pucnjavi 15. rujna u kojoj su ozlijeđena dvojica policajaca, a jedan je gerilac poginuo, objavio je baskijski dnevni list Gara.

ETA u priopćenju opovrgava da je incident od 15. rujna bila zasjeda, kako tvrdi policija, no ne nudi svoje objašenjenje.

Španjolski ministar unutarnjih poslova Angel Acabes rekao je da taj napad dokazuje da je ETA dezorijentirana, ali i da je i dalje sposobna za "divlja, kriminalna djela".

U 35-godišnjoj borbi ETA-e za neovisnu baskijsku državu na sjeveru Španjolske i jugozapadu Francuske poginulo je više od 840 ljudi.

Četiri bombaška napada za koja ETA preuzima odgovornost bila su usmjerena protiv gospodarskih i pravosudnih meta na sjeveru Španjolske i u njima nitko nije ozlijeđen.

Posljednji smrtonosni napad ETA je izvela 30. svibnja u sjevernoj regiji Navarri. Tada su u eskploziji bombe poginula dvojica policajaca, a jedan je teško ozlijeđen.

Pročitajte više