ETA spremna na razgovore s vladom u Madridu

BASKIJSKA teroristička skupina ETA spremna je na razgovore s vladom u Madridu o prekidu sukoba u Baskiji, stoji u priopćenju ETA-e objavljenom u nedjelju u baskijskim medijima.

Premda ETA u priopćenju podupire prijedloge koje je prije dva mjeseca iznijelo njezino političko krilo Batasuna, uključujući one o političkom dijalogu s Madridom i referendumu Baskijaca o ostanku u Španjolskoj, ona nijednom rječju ne spominje prekid nasilja.

Španjolska vlada objavila je, međutim, da ne pristaje na razgovore dok se ETA ne razoruža. "Ne možete pregovarati s nekim tko u ruci drži pištolj", rekao je španjolski ministar obrane Jose Bono odgovarajući na ETA-inu izjavu.

Španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero načelno podupire pregovore, ali oni, kako je rekao, mogu početi tek kad ETA prekine terorističke akcije.

U istom priopćenju ta je teroristička skupina preuzela odgovornost za 23 napada u protekla tri mjeseca u kojima nitko nije smrtno stradao, no opovrgnula je da je povezana s prijetnjom bombom zbog koje je prošloga mjeseca odgođena nogometna utakmica između Real Madrida i Real Sociedada.

Pročitajte više