EU će idućeg tjedna objaviti prognozu rasta hrvatskog gospodarstva

Foto: Shutterstock

Sljedeći tjedan Europska komisija će objaviti proljetne ekonomske prognoze sljedeći tjedan, u Bruxellesu se sastaju dva ministarska vijeća.

 Komisija bi u srijedu trebala objaviti proljetne ekonomske prognoze. Prema zadnjim, zimskim ekonomskim prognozama, objavljenim 15. veljače, Komisija je za ovu godinu predvidjela rast hrvatskog BDP-a za 2.6 posto, a za iduću 2.8 posto. U zimskim prognozama, Komisija je prognozirala da će inflacija ove godine pasti na 2.5 posto i na dva posto u 2025. godini.

 Sredinom prošlog mjeseca Međunarodni monetarni fond u svom proljetnom izvješću objavio je da ove godine očekuje rast hrvatskog gospodarstva za  tri posto, snažnije no što su pokazivale procjene od prošle jeseni i višestruko jače od prosjeka eurozone.

Optimistične prognoze

Još optimističnija je Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), koja je prošli tjedan u najnovijim  prognozama povisila procjenu rasta BDP-a u ovoj godini s 2.5 na 3.5 posto, zadržala procjenu prosječne inflacije na 3.5 posto te ukazala na nastavak pozitivnih trendova u javnim financijama.

Procjenu rasta BDP-a u ovoj godini HUP je povisio s prethodnih 2.5 na 3.5 posto, a to objašnjavaju oporavkom ključnih vanjskotrgovinskih partnera, izrazito ekspanzivnom predizbornom fiskalnom politikom, robusnim tržištem rada te snažnijom inozemnom turističkom potražnjom.

U utorak se sastaje Vijeće za financije i gospodarstvo (Ecofin). Ministri će, između ostaloga, nastojati postići politički dogovor o prijedlogu o bržem i sigurnijem oslobođenju za preplaćeni porez po odbitku (FASTER). Cilj je ove inicijative pomoći u borbi protiv zlouporabe poreza i doprinijeti dovršetku unije tržišta kapitala EU-a poticanjem prekograničnih ulaganja.

Izvješće o zdravstvu i sigurnosti

Dan prije sastanka Ecofina održava se uobičajeni sastanak euroskupine, foruma koji okuplja ministre financija država članica europodručja. Oni će razgovarati makroekonomskom i proračunskom stanju i kretanjima u državama eurozone.

Sutra i u utorak održava se dvodnevni sastanak Vijeća za obrazovanje, mlade, kulturu i sport.  Prvi dan sastaju se ministri nadležni za mlade, a u utorak ministri zaduženi za obrazovanje.

Očekuje se da će ministri donijeti preporuku Vijeća o mogućnostima za mobilnost u svrhu učenja za sve. Usto će održati raspravu o politikama na temu „Umjetna inteligencija u obrazovanju i osposobljavanju”.

Europska komisija bi na svom redovitom tjednom sastanku u srijedu trebala prihvatiti dva izvješća  - o stanju u zdravstvenoj uniji te o stanju o sigurnosnoj uniji.

Pročitajte više