EU će o pregovorima s Hrvatskom najvjerojatnije odlučivati na jesen

EUROPSKA unija će na lipanjskom summitu najvjerojatnije ustvrditi da je Hrvatska postigla napredak u rješavanju slučaja Gotovina, ali će istaknuti da je potrebno nastaviti sa sadašnjim naporima te će se pitanju početka pregovora vratiti na jesen, javlja Reuters pozivajući se na neimenovani europski diplomatski izvor.

"Najvjerojatniji ishod lipanjskog summita jest da će se ustvrditi da postoji napredak, ali da je potrebno još vremena i da će se o tome ponovno raspravljati nakon ljeta, možda u rujnu", rekao je visokorangirani diplomat EU-a.

Reuters navodi da je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte u četvrtak pozitivno ocijenila akcijski plan hrvatske Vlade za uhićenje generala Gotovine i razbijanje mreže njegovih pomagača.

"Međutim, bit je u tome da se sada suradnja ne može opisati kao potpuna. To stoji u tekstu (izviješća Vijeću sigurnosti) i ona to neće promijeniti", rekao je diplomat EU-a nakon briefinga s Carlom del Ponte.

Haška tužiteljica će ponovno ocjenjivati suradnju za tri do četiri mjeseca, dodao je taj diplomat.

Jedina stvar koja bi mogla donijeti prevagu u korist Hrvatske do lipnja jest uhićenje Gotovine.

"Nama ne treba nužno Gotovina u Haagu. Treba nam dostatan dokaz da je učinjeno sve kako bi ga se lociralo, ali za to će trebati vremena", dodao je taj diplomatski izvor.

Jedan drugi zapadni diplomat je rekao da je to najvjerojatniji razvoj događaja.

"Akcijski plan pokazuje da Gotovina neće skoro biti uhićen, nego da će se vlada fokusirati na pokušaje da uvjeri EU da čini najbolje što može", rekao je taj diplomat.

Pročitajte više