EU će osigurati dodatnih 60 milijuna eura pomoći Idlibu

Foto: EPA

MINISTRI vanjskih poslova EU-a će na izvanrednom sastanku u Zagrebu ponuditi 60 milijuna eura dodatne humanitarne pomoći sirijskom Idlibu, potvrdio je šef europske diplomacije Josep Borell. 

Idlib je posljednje žarište sukoba u devetogodišnjem ratu u Siriji gdje se sirijska vlada koju podupire Rusija bori protiv pobunjenika koje podržava Turska. 

"Europska komisija mobilizira dodatnih 60 milijuna eura humanitarne pomoći sjeverozapadnoj Siriji", navodi se u nacrtu zajedničke odluke pripremljene za sastanak europskih ministara vanjskih poslova u Zagrebu. 

Članice EU-a trebaju odlučiti kako će postupiti prema Turskoj koja je 2016. istupila iz sporazuma pod kojim je trebala kontrolirati migracije s Bliskog istoka. 

Ministri unutarnjih poslova sastat će se u Bruxellesu

EU očajnički želi izbjeći ponavljanje migrantske krize iz 2015. kada je više od milijun izbjeglica i migranata pristiglo na tlo Unije zbog čega je porasla podrška euroskepticima i desničarima u bloku. 

Dužnosnici EU-a kažu da oko 25.000 ljudi na grčko-turskoj granici pokušava ući u EU. Atena zahtijeva oštar pristup protiv "ucjene" turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. 

U najnovijem nacrtu sporazuma koji još nisu podržale Grčka i Cipar navodi se da će blok "nastaviti poštovati obveze unutar sporazuma EU-a i Turske iz 2016.".

Ministri unutarnjih poslova EU-a sastat će se u Bruxellesu kako bi izrazili podršku Grčkoj u zaštiti vanjske granice EU-a. 

Pročitajte više