EU će tražiti od Rusije da potpiše Ugovor o trgovini

EUROPSKA unija inzistirat će u ponedjeljak da Rusija potpiše ključni sporazum o trgovini i ostalim pitanjima prije proširenja bloka 15orice 1. svibnja, "kako bi se izbjegao nepovoljan utjecaj na međusobne odnose".

Suradnja EU-a i Rusije regulirana je Sporazumom o partnerstvu i suradnji (PCA), a EU želi da taj režim automatski obuhvati i deset zemalja koje će postati članice u svibnju. Među njima je osam zemalja iz bivšega sovjetskog bloka.

Moskva se tomu opire u strahu da ne izgubi trgovinske i druge privilegije koje trenutačno uživa u odnosu na najbliže susjede.

"Vijeće (ministara vanjskih poslova EU-a) naglašava da se PCA mora do 1. svibnja 2004. odnositi na EU-25 bez ikakvih preduvjeta ili razlika", kaže se u nacrtu zaključaka Vijeća o Rusiji.

"Na taj bi se način izbjegli teške posljedice po odnose EU-a i Rusije uopće. EU je otvoren za razgovore o legitimnim ruskim pitanjima u vezi s utjecajem proširenja, ali to mora ostati sasvim odvojeno od produžetka PCA", dodaje se.

EU odavno izražava zabrinutost zbog ruskoga rata u Čečeniji i stanja ljudskih prava u Rusiji pa se odnosi često znaju poremetiti.

(Hina) xvm yvk

Pročitajte više