EU će zabraniti dolazak bjeloruskim dužnosnicima

EUROPSKA unija priopćila je u petak da će bjeloruskim dužnosnicima zabraniti dolazak na svoj teritorij i zamrznuti bilateralne odnose svojih članica s Bjelorusijom u znak prosvjeda protiv tamošnjih izbora koje smatra lažiranima.

Nacrt priopćenja, na koji se poziva Reuters, u ponedjeljak trebaju potvrditi ministri vanjskih poslova zemalja članica Unije. U njemu se od bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka zahtijeva promjena politike koja je izolirala tu siromašnu zemlju s 10 milijuna stanovnika.

Također se tvrdi da će se uvesti vizna zabrana dužnosnicima vlasti u Minsku koji su bili odgovorni za parlamentarne izbore održane prošlog mjeseca i referendum kojim je ukinuta odredba koja je Lukašenka ograničavala na najviše dva predsjednička mandata. EU drži kako su izbori bili nepošteni.

"EU namjerava uvesti viznu zabranu dužnosnicima izravno odgovornima za lažirane izbore i referendum te onima koji su bili odgovorni za represiju nad mirnim prosvjednicima", kaže se u priopćenju.

Jedan je europski diplomat rekao kako unija još mora dopuniti popis imenima dužnosnika kojima će onemogućiti ulazak na svoj teritorij.

Pročitajte više