EU će zamrznuti imovinu koju Putin i Lavrov imaju u Europi

Foto: EPA

EUROPSKA UNIJA planira treći krug sankcija Moskvi, rekao je dužnosnik Unije nekoliko minuta nakon što je ukrajinski predsjednik zamolio za brže i snažnije sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Nove sankcije uključuju i zamrzavanje imovine koju ruski predsjednik Vladimir Putin i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov imaju u Europi, javlja BBC.

EU se pridružuje SAD-u u uvođenju sankcija koje će Rusiji ograničiti pristup ključnim tehnologijama i financiranju.

Sankcije će također biti usmjerene na rusku elitu i otežati diplomatima putovanje, ali čelnici Europske unije odlučili su ne ograničavati uvoz ruske energije ili - nakon prigovora Njemačke i Italije - odsjeći Rusiju od SWIFT-a. 

"Sankcije su snažno pogodile Rusiju"

Francuski ministar financija Bruno Le Maire je rekao da uklanjanje Rusije iz SWIFT-a ostaje opcija, ali samo kao posljednje sredstvo, javlja Reuters.

Nizozemski i luksemburški premijeri Mark Rutte i Xavier Bettel rekli su da su dogovorene mjere vrlo značajne te da su snažno pogodile Rusiju. Putin je učinio sve što je mogao da podijeli Europu, rekao je Rutte, ali uspio je samo suprotno.

Bettel je rekao da je najemotivniji trenutak summita Europske unije bio kada se Zelenskij obratio sali na daljinu. "Rekao nam je da ne zna hoće li moći razgovarati s nama drugi put pa je teško. Moramo znati koliko je ozbiljna situacija u Ukrajini", rekao je.

Pročitajte više