EU diže ruke od najugroženijih: Programu prehrane siromašnih ukida se 75 posto sredstava?

EUROPSKA unija trenutno razmatra o mogućnosti da za oko 75 posto smanji financiranje programa za prehranjivanje 18 milijuna svojih najsiromašnijih stanovnika.

Na taj će način EU pokušati uštedjeti dodatna proračunska sredstva, a rezovi bi trebali početi već nakon nove godine. Ukoliko uistinu dođe do provođenja ove odluke, značit će to novi udarac za socijalno najugroženije i to u trenutku kada rastu i nezaposlenost i cijene prehrambenih proizvoda u većini Europe, što dodatno pridonosi krizi.

Ministri poljoprivrede 27 zemalja EU posvetit će se tom pitanju idućeg četvrtka u Luksemburgu. Možemo se samo nadati da će u međuvremenu i do njih doći poruka koju će milijuni ljudi danas poslati za prosvjeda diljem svijeta.

Ovo se više ne može izdržati

"Mi siromašni, mali ljudi, ovo više ne možemo izdržati. Ponekad se snađemo za jedan mjesec, dobijemo nekakvu hranu i mlijeko, i onda su djeca zadovoljna. Samo nam je to omogućavalo da nastavimo dalje", kazala je 41-godišnja Rene Waltener, majka dvoje djece, za AP.

Program Prehrana za najsiromašnije datira još iz 1987. godine. U početku se znatno oslanjao na viškove hrane sa farmi, a potom, kada je zemljoradnja postala efikasnija, hrana je u većoj mjeri kupovana na tržištu kako bi program opstao.

Posljednjih godina, Njemačka i neke druge zemlje izrazile su protivljenje toj praksi, navodeći da je program izgubio prvobitnu svrhu - da čini dobro zahvaljujući viškovima s farmi.

Pročitajte više