EU donio novi paket sankcija Rusiji

Foto: EPA

ČELNICI država članica Europske unije složili su se večeras oko novih sankcija koji će pogoditi više sektora u Rusiji nakon njezina općeg napada na Ukrajinu.

"Europsko vijeće danas se slaže o daljnjim restriktivnim mjerama koje će Rusiji nametnuti goleme i teške posljedice za njezino djelovanje. Te sankcije obuhvaćaju financijski, energetski i transportni sektor, robu s dvojnom namjenom, kao i kontrolu izvoza i financiranje izvoza, viznu politiku, proširenje popisa sankcioniranih osoba i nove kriterije za uvrštenje na taj popis”, kaže se u zaključcima samita koji su objavljeni vrlo rano, nedugo nakon početka izvanrednog samita, što je neuobičajeno.

Zaključci su prilično općeniti bez puno pojedinosti o sankcijama. Čelnici su također najoštrije moguće osudili ničim izazvanu i neopravdanu rusku vojnu agresiju protiv Ukrajine.

Od Rusije su zatražili da odmah prestane s vojnim aktivnostima, bezuvjetno povuče svoje sve snage i vojnu opremu s cijelog teritorija Ukrajine i da u potpunosti poštuje njezinu teritorijalnu cjelovitost, suverenost i neovisnost unutar njezinih međunarodno priznatih granica. Politički dogovor o sankcijama trebao bi biti potvrđen u petak na sastanku ministara vanjskih poslova i kako bi dobio zakonsku snagu.

Pročitajte više