"EU favorizira "genocidne" Hrvatsku i Srbiju, a zanemaruje Tursku"

TURSKI list posvećen vanjskopolitičkim temama, Diplomatik Gozlem, objavio je zanimljiv članak u kojem se iznos tvrdnja da Europska unija inzistira na što brže priključivanju Hrvatske i SiCG, a u isto vrijeme "koči" ulazak Turske u EU.

Na dan kad su formalno otpočeli pregovori Hrvatske i Turske s EU, "zeleno svjetlo" u obliku otvoranja pregovora o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju dano je Srbiji i Crnoj gori, navodi turski časopis, pa dodaje kako je jedina preostala prepreka Hrvatskoj i SiCG za ulazak u EU (ne)suradnja sa sudom u Haagu.

Diplomatik Gozlem navodi kako su upravo Hrvatska i SiCG odigrale ključnu ulogu 1990-ih godina, u kojima su "pomogle" tranformaciji Balkana u "klaonicu". Termin "balkanizacija", koji časopis opisuje kao "bankrot međunarodne diplomacije", po prvi put je ušao u upotrebu 90-ih kako bi označio katastrofu i ljudsku tragediju koja je potresla balkansku regiju. List tvrdi da Hrvatska i SiCG, unatoč obećanjima o punoj suradnju s Haagom, još uvijek skrivaju ratne zločince i odbijaju ih izručiti.

Svi dotični ratni zločinci (misli se na Karadžića, Mladića i Gotovinu) potiču s Balkana, a zajedničko im je da su počinili ratne zločine protiv bosanskih muslimana, tvrdi Diplomatik Gozlem.

List se žali na činjenicu da EU od Hrvatske i SiCG, u kontekstu pregovora u punopravnom članstvu, nikad nije zatražila službenu ispriku zbog "namjernog genocida" kojeg su te zemlje počinile na Balkanu 1990-ih, te tvrdi da Unija to najvjerojatnije nikad neće ni tražiti.

List traži što bržu presudu "balkanskom krvniku" Slobodanu Miloševiću, te uhićenje njegove supruge Mire Marković, kao i promptno uhićenje Ante Gotovine, Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Diplomatik Gozlem navodi brojne slučajeve ubojstva bosanskih muslimana 90-ih koje su počinile hrvatske i srpske snage, a spominju se i "nasljednici Otomanskog carstva" koji su ubijani u BiH 90-ih. Od novije povijesti navodi se ucjena Austrije, koja je navodno tražila otvaranje pregovora s Hrvatskom u zamjenu za "zeleno svjetlo" Turskoj, što je po mišljenju autora još jedan dokaz da EU favorizira Hrvatsku i SiCG, te u isto vrijeme zanemaruje Tursku.

Pročitajte više