EU i Rumunjska neće završiti pregovore o pristupu u studenome

EUROPSKA unija trebala bi uspješno okončati pregovore o pristupu s Rumunjskom prije održavanja summita zemalja članica bloka 16. i 17 prosinca, no čini se da se to neće uspjeti ostvariti do kraja ovoga mjeseca, izvijestili su u utorak europski diplomati.

Odgoda okončanja pregovora vjerojatno će omesti planove rumunjskog premijera Adriana Nastasea prije održavanja općih izbora koji bi se u toj zemlji trebali održati 28. studenoga, no do nje dolazi zbog tehničkih a ne političkih razloga, izvijestili su diplomati.

Bivši povjerenik EU-a za proširenje Guenter Verheugen predvidio je završetak pregovora u studenome, no EU smatra da joj je potrebno još vremena za razmatranje uvjeta što ih Rumunjska treba zadovoljiti za ulazak u blok. Unatoč tome, diplomati ističu kako je sigurno da će pregovori biti završeni do summita EU-a 16. i 17. prosinca.

Rumunjska je propustila veliki val proširenja EU-a u svibnju kada je u blok primljeno deset uglavnom bivših komunističkih država. Rumunji se, zajedno s Bugarima nadaju da će biti primljeni u EU 2007., no članice bloka mogle bi produljiti taj rok za godinu dana ukoliko dvije zemlje ne uspiju provesti sve reforme na koje su se obvezale.

Pročitajte više