EU i Rusija pozvali na rješavanje krize u Ukrajini mirnim putem

EUROPSKA unija i Rusija pozvali su u četvrtak na summitu u Den Haagu na mirno rješavanje krize u Ukrajini, koja je dominirala i čini se zasjenila sve druge predviđene teme ovog sastanka na vrhu, prenijele su svjetske novinske agencije.

Nizozemski premijer Jan Peter Balkenende izjavio je u četvrtak nakon završetka summita EU-Rusija u Den Haagu da "EU ne može prihvatiti ishod" izbora u Ukrajini. On je rekao na konferenciji za novinare da Rusija i EU imaju "različit pristup" krizi u Ukrajini, ali da su se složile da se to pitanje mora riješiti mirnim putem, javio je France Presse.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da pritužbe na predsjedničke izbore u Ukrajini "trebaju ispitati sudovi".

"S mog stajališa, a vjerujem i stajališta mojih kolega, sva pitanja koja se tiču izbora u Ukrajini trebaju se rješavati u okviru njezina Ustava i zakona".

"Mi nemamo moralno pravo gurnuti jednu veliku europsku državu u bilo kakvu vrstu masovnih nereda", dodao je.

Interfax je javio da je Putin ocijenio održani summit produktivnim.

Ruski predsjednik rekao je da su razgovori na najvišoj razini prošli u konstruktivnom ozračju te da su bili "bogati sadržajem i krajnje otvoreni".

Prema njegovim riječima, idući summit Rusija-EU održat će se u svibnju 2005. u Moskvi.

Premda je većina svjetskih agencija prenijela samo izjave sa summita koje se tiču Ukrajine, Interfax navodi da je u središtu razgovora bilo jačanje strateškog partnerstva, odnosno suradnje na četiri područja. To su područje gospodarstva; zatim slobode, unutarnje sigurnosti i pravosuđa; vanjske sigurnosti, te obrazovanja, znanosti i kulture.

"Apsolutno je jasno da će napredovanje te inicijative otvoriti široke mogućnosti za još veću suradnju", rekao je Putin, a prenio Interfax.

Međutim, agencija AP javila je da Rusija i EU nisu uspjele završiti pregovore o partnerstvu za jačanje sigurnosti, trgovine i demokracije, ali da su izrazile uvjerenost da će konačni sporazum biti postignut iduće godine.

"Nismo postigli sporazum o svim" točkama, rekao je Balkenende, a prenio AP.

Pročitajte više