Ruski oligarsi skrivaju jahte i skupu imovinu. EU im želi doskočiti novim pravilima

Screenshot: YouTube

EUROPSKA komisija je danas predstavila prijedlog novih pravila koja bi omogućila oduzimanje i prodaju imovine ruskih oligarha te prijedlog da se kršenje sankcija uvrsti na popis kaznenih djela u EU.

Prema predloženoj direktivi, moći će se oduzeti imovina pojedincima i pravnim osobama koje krše ili zaobilaze sankcije i onima koji sudjeluju u kriminalnim aktivnostima. Cilj direktive je osigurati da se zločin ne isplati oduzimanjem nezakonito stečene imovine i smanjiti mogućnosti počiniteljima da čine nove zločine.

Predložena pravila primjenjivat će se i za kršenje sankcija i trebala bi osigurati učinkovito praćenje, zamrzavanje, upravljanje i oduzimanje prihoda stečenih kršenjem sankcija.

"Ključno je povećati napore na praćenju i identifikaciji imovine"

Od početka rata u Ukrajini, Europska unija je uvela sankcije protiv pojedinaca iz Rusije i Bjelorusije. Komisija ističe da je zamrzavanje imovine ruskih oligarha i drugih pojedinaca koji su povezani s agresijom ključno za slamanje ruskog ratnog stroja.

“Stoga je ključno brzo povećati napore na praćenju i identifikaciji te imovine budući da je ona često pod nadzorom vrlo kompliciranih struktura uspostavljenih da bi se prikrili stvarni vlasnici", navodi Komisija.

Oligarsi skrivaju tragove

Oligarsi koji nastoje izbjeći zamrzavanje svoje imovine odlučuju se na skrivanje ili zametanje tragova. Primjerice, odvođenjem jahte u međunarodne vode, prijenosom vlasništva nad sankcioniranom imovinom na treću stranu koja nije sankcionirana ili putem lažnih tvrtki. Pri tome im pomažu postojeće pravne rupe u zakonu, budući da se pravila o kršenju restriktivnih mjera Europske unije razlikuju među državama članicama.

Stoga je Komisija predložila dva zakona. Prvi je da se kršenje restriktivnih mjera Unije doda na popis kaznenih djela Unije. Drugi se odnosi na nova pojačana pravila o povratu i oduzimanju imovine koja će, osim što će pridonijeti provedbi restriktivnih mjera Europske unije, imati snažan utjecaj na borbu protiv organiziranog kriminala.

Države članice će prema prijedlogu direktive trebati uspostaviti urede za upravljanje zamrznutom imovinom kako bi se osiguralo da joj ne pada vrijednost dok traje kazneni postupak. U prijedlogu se predviđa mogućnost prodaje zamrznute imovine prije oduzimanja.

Pročitajte više

 

Pročitajte više