EU Index: Turci, Ciprani i Rumunji uvjereni da su spremni za EU

GRAĐANI Turske, Cipra i Rumunjske pokazuju najveći stupanj uvjerenosti da su njihove zemlje spremne za ulazak u Europsku uniju, dok Hrvati pokazuju najviše sumnjičavosti, pokazuju rezultati istraživanja javnog mnijenja provedenog u 14 zemalja

Istraživanje EU Index, koje je provela mreža agencija Gfk Group u koordinaciji slovenske agencije Gral-Iteo, a čiji su rezultati obznanjeni ovih dana, provedeno je lani u studenom u 13 zemalja kandidata za EU (Bugarska, Cipar, Češka, Estonija, Latvija, Litva, Malta, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Turska) i u Hrvatskoj.

EU Index je prvi put proveden u svibnju 2001. u 12 zemalja (11 zemalja kandidata i Hrvatska). U studenome iste godine obuhvaćeno je 14 zemalja (pridružile su se Malta i Cipar). U travnju 2002. obuhvaćeno je 13 zemalja (bez Cipra) te u studenome 2002. ponovno 14 zemalja.

Zadnje istraživanje provedeno je na oko 1000 ljudi u svakoj zemlji i svim su ispitanicima postavljena ista pitanja.

Indeks ima raspon vrijednosti od 0 do 200 (npr. indeks 200 pokazuje da su svi ispitanici pozitivno odgovorili).

Na pitanje o spremnosti njihove zemlje da se pridruže Europskoj uniji, Turci i Ciprani su najveći optimisti s indeksom 145, slijede ih Rumunji (125), zatim Bugari (112) i Maltežani (111). Najveći su sumnjičavci Hrvati čiji je indeks samo 86 poena.

Kod pitanja o povjerenju u Europsku uniju, opet odskaču Turci s indeksom 153, Hrvati su negdje na sredini (115), dok najmanje povjerenja imaju Slovaci (97).

Što se tiče očekivanja na gospodarskom planu od članstva u Europskoj uniji, ponovno su u vodstvu Turci (160), zatim Rumunji (155) i Bugari 139). Hrvatska je u gornjem dijelu ljestvice s indeksom od 135 poena, a najmanje od članstva očekuju Slovaci (96).

Na eventualnom referendumu o pristupu Europskoj uniji, najviše glasova za ulazak u tu integraciju dali bi Rumunji (85 posto za, 5 posto protiv, a 10 posto ne zna odgovor). Većina Hrvata također bi glasovala za (68 posto), 18 posto bi glasovalo protiv, a ne zna odgovor 15 posto ispitanih.

I kod pitanja - ´Ako bi vaša zemlja ušla u EU u sljedećih 12 mjeseci, očekujete li da će se ubrzo nakon ulaska gospodarska situacija popraviti´ - opet su najveći optimisti Turci sa 156 indeksnih poena, Hrvati su u gornoj skupini zemalja sa indeksom od 120, dok najmanje očekuju Slovaci (73) i Česi (79).

Pročitajte više