EU na summitu želi Allawiju uputiti "pozitivan signal"

EUROPSKA unija namjerava na summitu krajem ovog tjedna uputiti iračkom premijeru Iyadu Allawiju "pozitivan signal" glede svoje odlučnosti u potpori obnovi zemlje, a njegovu će nazočnost na summitu iskoristiti kako bi ga upoznala s namjerom započinjanja pregovora oko prvog trgovinskog sporazuma između EU i Iraka, doznaje se u utorak iz izvora nizozemskog predsjedništva unije.

"Želimo dati pozitivan signal, želimo ohrabriti premijera Allawija", izjavio je Bernard Bot, ministar vanjskih poslova Nizozemske, koja do kraja godine predsjeda EU.

Na summitu bi Allawiju trebalo biti predstavljen skup mjera pomoći posebno usmjerenih na potporu izbornom procesu u Iraku i jačanju tamošnje administracije i policije.

25 zemalja članica smatra "vrlo značajnim" Unijin angažman oko Iraka, rekao je Bot novinarima u utorak nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU na temu odnosa Unije i Bagdada.

Paket mjera koje će EU Allawiju iznijeti 5. studenoga uključit će i planove za poslijeizborne napore oko pregovora o trgovinskom sporazumu s Irakom, rekao je Bot.

"Želimo Iraku ponuditi perspektivu trgovinskog sporazuma, pod uvjetom da izbori budu već održani. Smatramo korisnim da takav signal pošaljemo već sad", izjavio je Bot.

"Mi kao Europska unija moramo jasno reći da smo ponovno jedinstveni i da možemo ponuditi određene mjere, kako to ne bi bilo (običan) posjet i razgovor o političkoj situaciji", rekao je nizozemski ministar, govoreći o Allawijevom posjetu.

Potpora EU iračkim izborima ogledat će se, kako je rekao Bot, ne samo u stručnoj pomoći pri njihovoj organizaciji, već i u financijskoj pomoći, a nakon izbora unija će na teren poslati izaslanstvo sa zadaćom utvrđivanja načina na koji će najbolje pomoći Bagdadu u obnovi policijskih snaga i državnih institucija.

Nakon posjeta sjedištu NATO-a Allawi, koji u Bruxelles stiže na poziv EU, s predsjednicima država i vlada 25 zemalja članica trebao bi se sastati na radnom ručku u petak, kojim će završiti dvodnevni summit.

Pročitajte više