EU nije nadležna za slovensko-hrvatski spor

EUROPSKA KOMISIJA nije nadležna za rješavanje slovenskohrvatskog spora oko gospodarskog pojasa u Jadranu, no od Ljubljane i Zagreba traži da spor riješe na europski način dijalogom, izjavila je u srijedu Emma Udwin, glasnogovornica povjernika EU za vanjsku politiku Chrisa Pattena.

"Spor između Slovenije i Hrvatske oko prava na proglašenje isključivog gospodarskog pojasa u Jadranskom moru ne spada u odgovornost Europske komisije", kazala je Udwin u telefonskom razgovoru iz Bruxellesa.

"U kontaktu smo s obje strane i tražimo od njih da te razlike riješe kroz raspravu", dodala je.

"Najavljeno je da će se dvije strane sastati i očekujemo da to riješe na način kako to činimo u Europskoj uniji - dijalogom", kazala je glasnogovornica.

Sastanak dužnosnika ministarstava vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije najavljen je za 16. rujna.

Glede politike EU prema proglašenju gospodarskih zona, Udwin je kazala da se usvajanje konačnih stajališta o određenim vrstama zona očekuje na prosinačkom sastanku Unije u Veneciji.

Na traženje da komentira povlačenje slovenskog veleposlanika iz Zagreba, Pattenova glasnogovornica je kazala kako se u Komisiji nadaju da će se on vratiti na dužnost.

"Nadamo se da će ovaj spor biti riješen i da će se slovenski veleposlanik vratiti svojim dužnostima", rekla je Udwin.

Na adresu Chrisa Pattena, te povjernika EU za proširenje Guentera Verheugena i drugih najviših dužnosnika EU, slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel uputio je pismo u kojem prosvjeduje protiv namjere Hrvatske da u Jadranskom moru proglasi gospodarski pojas, izvijestili su u utorak slovenski mediji.

Slovenski diplomati u Bruxellesu kazali su da dužnosnici EU neslužbeno na slovenske intervencije gledaju "s velikom rezervom", izvijestio je slovenski radio.

Hrvatska je prošloga tjedna u Bruxelles uputila tzv. non-paper (neslužbenu informaciju) u kojem je iznijela stajališta oko proglašenja gospodarskog pojasa i iskazala spremnost pridonijeti europskoj zajedničkoj politici za zaštitu ribljeg fonda i ekološku zaštitu na Sredozemlju.

Na sastanku sa stranim veleposlanicima u Zagrebu, zamjenik ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović u utorak je diplomatima podijelio drugi non-paper kojim se razrađuju tehničke pojedinosti prvoga, ali se ujedno i odgovara na slovenske primjedbe o eventualnom hrvatskom proglašenju gospodarskog pojasa.

Slovenska vlada za danas je najavila iznošenje službenog stajalište u vezi sa zaoštravanjem odnosa s Hrvatskom nakon njezine najave proglašenja gospodarskog pojasa na Jadranu. Vlada će svoje stajalište donijeti nakon usklađene konzultacije sa svim parlamentarnim strankama, izvijestila je agencija STA.

Račan: Odgovor iz Bruxellesa nije iznenadio Hrvatsku

Premijer Ivica Račan izjavio je popodne da odgovor iz Bruxellesa po kojemu Europska komisija nije nadležna za rješavanje hrvatskoslovenskog spora oko gospodarskog pojasa te da traži da se spor riješi dijalogom, nije iznenadio Hrvatsku.


"Odgovor iz Bruxellesa nije nas iznenadio, u njemu stoji ono na čemu smo inzistirali - razgovorom, dijalogom vratiti u normalu odnose između dviju susjednih i prijateljskih zemalja", rekao je Račan nakon sastanka vladajuće koalicije.

Predsjednik Vlade dodao je da "ovo zadnjih dana baš nije bilo normalno".

Na novinarski upit tko bi trebao napraviti prvi korak, odnosno ne bi li to trebala učiniti Slovenija vraćanjem svoga veleposlanika u Zagreb, Račan je ustvrdio da bi to "vjerojatno bio dobar korak".

"Vjerojatno bi dobar korak bio da se nakon konzultacija, koje su izvršene u Ljubljani, slovenski veleposlanik vrati u Zagreb, a mi obećajemo da nećemo našeg veleposlanika zvati na konzultacije", odgovorio je Račan.

Račan je rekao kako je vladajuća koalicija razgovarala o odnosima sa Slovenijom te izrazila zabrinutost stanjem odnosa dviju zemalja.

Nadamo se da će ova epizoda u trenutnim odnosima dviju prijateljskih i susjednih zemalja biti privremena i brzo prestati. I da ćemo se umjesto oštrih riječi, pa i prijetnji, koje su se mogle čuti na račun Hrvatske, vratiti dijalogu, prenio je Račan novinarima zajedničko stajalište koalicijskih partnera.

Premijer je poručio da će Hrvatska kroz razgovor i dijalog biti u stanju braniti svoje nacionalne interese što se tiče zaštite gospodarskih i ekoloških interesa koje ima u Jadranu.

Poručio je i kako će Hrvatska donijeti odluke u skladu sa svojim interesima, nastojeći u isto vrijeme ne naštetiti svom osnovnom nacionalnom interesu - ulasku u EU.



Pročitajte više