EU o Hrvatskoj u lipnju nakon posjeta Carle del Ponte Zagrebu

MINISTRI vanjskih poslova EU-a raspravljat će na svom sljedećem sastanku u lipnju u Luxembourgu o datumu početka pregovora s Hrvatskom, nakon što glavna haška tužiteljica Carla del Ponte posjeti Zagreb 2. i 3. lipnja.

Na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak u Bruxellesu, šefica austrijske diplomacije Ursula Plassnik postavila je pitanje u vezi s početkom pristupnih pregovora s Hrvatskom, s obzirom da se na dnevnom redu summita EU-a 16. i 17. lipnja nalazi i pitanje proširenja.

Predsjedatelj Vijeća, luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn rekao je da će se o tom pitanju raspravljati na sljedećem sastanku ministara vanjskih poslova 13. lipnja te da će glavna haška tužiteljica Carla del Ponte posjetiti Zagreb 2. i 3. lipnja kako bi vidjela ima li napretka u provedbi akcijskog plana hrvatske Vlade za rješavanje slučaja odbjeglog generala Ante Gotovine, rekao je diplomatski izvor.

Carla del Ponte će o svom posjetu Zagrebu izvijestiti radnu skupinu EU-a za procjenu suradnje Hrvatske s Haškim sudom, rekao je, prema diplomatskom izvoru, ministar Asselborn.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izrazio je oprezno očekivanje da bi EU sljedeći mjesec mogla donijeti odluku o početku pregovora s Hrvatskom.

"Nadam se da je to moguće. Dolaze signali da je to moguće, ali su naravno mogući i zapleti. Koliko ja razumijem, većina onih koji surađuju s ad hoc radnom skupinom je priznala da je sada poboljšana suradnja s Haškim sudom - tako se moglo razumjeti ministra Asselborna", izjavio je novinarima Rupel.

EU je odgodila početak pristupnih pregovora s Hrvatskom, koji su trebali započeti 17. ožujka, nakon što se zemlje članice nisu uspjele usuglasiti da Hrvatska u potpunosti surađuje s Haškim sudom.

Prošli mjesec u Luxembourgu su održani sastanci ad hoc radne skupine EU-a za procjenu suradnje Hrvatske s Haškim sudom s Carlom del Ponte i hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

Carla del Ponte je tada ustvrdila da se general Gotovina nalazi u dosegu hrvatskih vlasti te da ne može ustvrditi da Hrvatska u potpunosti surađuje s Haškim sudom.

Premijer Sanader je petoročlanoj radnoj skupini iznio akcijski plan u šest točaka za rješavanje slučaja generala Gotovine. Najviši dužnosnici EU-a više su puta ponovili da pristupni pregovori s Hrvatskom mogu započeti praktički odmah nakon što se ustvrdi da Zagreb ispunjava i posljednji uvjet.

Sljedeći sastanak ministara EU-a, 13. lipnja, održava se isti kada Carla del Ponte podnosi izviješće Vijeću sigurnosti UN-a.

Pročitajte više