EU odmrznula odnose sa Sirijom

NAKON dvije godine zamrznutih odnosa EU i Sirije, glavni čovjek vanjske politike EU, Javier Solana, jučer je posjetio tu arapsku zemlju i održao sastanak s visokim sirijskim dužnosnicima. Sastao se s ministrom vanjskih poslova, s potpredsjednikom i, na kraju, s predsjednikom Basharom Assadom.

Francuska je od ubojstva libanonskog premijera Rafika Haririja, na Valentinovo 2005., u koje su bili upleteni sirijski obavještajci, stavljala veto na odmrzavanje odnosa s tom zemljom. Nedavno je, pak, Zapad pokazao interes za otvaranjem ponovnog dijaloga sa Sirijom, nakon što je u izraelskom "Haaretzu" izašao članak o tajnim dogovorima izraelskih i sirijskih predstavnika, u kojima je Sirija natuknula da bi se mogla odreći svojih veza s Iranom i terorističkim grupama.

"Postoji sve jači konsenzus među arapskim državama oko ključnih pitanja, kao što su stabilizacija Libanona, odnosi arapskih zemalja s Irakom i Iranom i arapske mirovne inicijative za Bliski istok. Rekao sam predsjedniku Assadu da vidim Siriju kao važan dio ovih mogućnosti", rekao je Solana nakon sastanka.

Solana i Assad su također raspravljali o susretu sirijskih i američkih predstavnika u Bagdadu preko vikenda i o Saudijskoj inicijativi. To je inicijativa arapskih zemalja za mirovnim dogovorom s Izraelom, predložena 2002. u Saudijskoj Arabiji. Inicijativa predlaže stvaranje palestinske države, povratak Izraela na granice prije 1967. (što bi uključivalo i vraćanje Golanske visoravni Siriji) i priznavanje prava na povratak palestinskim izbjeglicama.

Prijedlog nikad nije zaživio zbog izraelskog protivljenja, ali nedavno je izraelski premijer Ehud Olmert najavio da je spreman razmotriti ga ponovno. Iako, Izraelci odbijaju inicijativu koja bi uključivala pravo na povratak palestinskim izbjeglicama, i traže da se to pitanje raspravi prije ikakvih inicijativa. Arapi se s tim ne slažu. Zemlje Arapske lige trebale bi krajem ovog mjeseca razgovarati o Saudijskoj inicijativi na svom summitu.

Solana je obećao da će se vratiti u Siriju, izrazio je žaljenje zbog toga što ga tamo nije bilo tako dugo i najavljuje nastavak diplomatskih odnosa sa Sirijom. 

J.D.
Foto:AFP

Pročitajte više