EU odobrila 60 milijuna eura pomoći BiH

EUROPSKA unija odobrila je u ponedjeljak 60 milijuna eura pomoći Bosni i Hercegovini namijenjenih provedbi reformi u oblasti javnih financija i administracije te razvitku privatnog poduzetništva i poboljšanju poslovnog okruženja.

Kako je priopćeno iz sjedišta misije EU u Sarajevu, memorandumom o razumijevanju s BiH što ga je potpisao povjerenik EU za gospodarska i monetarna pitanja Pedro Solbes predviđeno je da ta zemlja 40 milijuna eura dobije kao donaciju a ostalih 20 milijuna kao povoljni dugoročni kredit.

Kao jedan od preduvjeta za uplatu odobrenih sredstava istaknuta je potreba objedinjavanja postojećih carinskih uprava u BiH te bliska suradnja s međunarodnom zajednicom u borbi protiv carinskih i poreznih prijevara.

Europska unija također očekuje da BiH brzo usvoji zakon o bankrotu i likvidaciji te otkloni zapreke za početak privatizacije strategijskih javnih tvrtki.

Od vlasti u BiH traži se i dovršetak preustroja bankarskog sustava odnosno okončanje privatizacije banaka koje su još uvijek u državnom vlasništvu.

Pročitajte više