EU odobrila dansku državnu potporu za industriju krzna

Foto: EPA

EUROPSKA komisija odobrila je dansku državnu potporu za proizvođače krzna od nerca u vrijednosti od 1.75 milijardi eura nakon kontroverznog programa usmrćivanja životinja zbog straha od prijenosa covida-19.

Vlada će programom nadoknaditi gubitke uzgajivačima nerčeva i ostalim kompanijama u industriji krzna, rekla je u srijedu povjerenica Europske unije za tržišno natjecanje Margarethe Vestager.

"Kako bi se spriječilo da se slična situacija ponovi i u 2021. godini, vlada je zabranila uzgoj nerčeva do početka 2022. godine", dodala je Vestager.

Danska premijerka Mette Frederiksen najavila je u studenome prošle godine da će svi nerčevi na farmama biti usmrćeni. Vlada je objasnila da je koronavirus mutirao na životinjama i proširio se na ljude.

Usmrćene životinje ponovo su se našle u žiži pozornosti nakon što su trupla počela izvirivati iz plitkih jama u kojima su bila zakopana. Krajem godine danski parlament izglasao je da se iskopaju i uklone. Ostaci bi trebali biti spaljeni do sredine srpnja.

Pročitajte više