EU odobrio za BiH upola manje novca nego lani

EUROPSKA unija odobrila je Bosni i Hercegovini za 2003. godinu ukupno 78 milijuna eura, više nego upola manje od prošle godine kada je za reforme u toj zemlji izdvojeno 190 milijuna eura.

Voditelj izaslanstva Europske komisije u BiH, Michael Humphreys, rekao je na konferenciji za novinare u Sarajevu kako će Europska unija tijekom 2003. godine financirati 204 razvojna programa u BiH.

Prošloga tjedna bosanskohercegovačke vlasti potpisale su financijski sporazum vrijedan 60 milijuna eura o potpori državnome i entitetskim proračunima. Novac Europske unije uložit će se u prilagodbu bosanskohercegovačkog zakonodavstva europskim standardima i reformi pravosuđa kao i za ekonomski i socijalni razvoj te potporu povratku izbjeglica.

Irski diplomat Humphreys rekao je kako će njegovo izaslanstvo nakon uspostave Vijeća ministara BiH zajedno započeti izradu studije izvedivosti o priključenju BiH Europskoj uniji. Taj će posao, nakon reformi u državnoj vladi, koja predviđa ukidanje Ministarstva za europske integracije, obavljati Direkcija za europske integracije BiH.

Grčki veleposlanik u BiH Mikhail Koukakis rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare kako će Grčkoj, koja u prvoj polovici 2003. predsjeda Europskom unijom, odnos sa zemljama zapadnog Balkana biti na vrhu prioriteta. Veleposlanik Koukakis također je ocijenio kako će 2003. godina biti odlučujuća za budućnost BiH.

Pročitajte više