EU: Oštra osuda nasilja na Kosovu

MINISTRI vanjskih poslova EUa oštro su u ponedjeljak u Bruxellesu osudili etnički motivirano nasilje na Kosovu, u kojem je prije nekoliko dana poginulo tridesetak ljudi, a oko 600 ih je ranjeno.

"Vijeće najoštrije osuđuje svaki čin etnički motiviranog nasilja, gubitak života i nanošenje materijalne štete te razaranje vjerske i kulturne baštine, koja je zajedničko vlasništvo svih Europljana", kaže se u nacrtu zaključaka o Zapadnom Balkanu, koje ministri vanjskih poslova trebaju usvojiti na svom današnjem sastanku u Bruxellesu.

Vijeće također osuđuje napade na pripadnike KFOR-a i UNMIK-a te poziva sve vođe, posebice vodstvo kosovskih Albanaca, da preuzmu odgovornost za situaciju i da "riječima i djelima osiguraju prestanak nasilja i prijetnji". Obje strane na Kosovu pozivaju se na suzdržavanje od provokacija te ističe da ekstremističke snage ne mogu imati ulogu u kreiranju budućnosti Kosova.

"Kosovski vođe moraju biti svjesni da je u pitanju njihova vjerodostojnost, budućnost Kosova i njegova europska perspektiva", upozoravaju ministri i ističu da je sada prioritetna zadaća izbjeći novo nasilje i gubitak života, uspostaviti mir na Kosovu i sačuvati regionalnu stabilnost.

Ističući spremnost na suradnju s novom srbijanskom vladom, Vijeće ističe da je za daljnji napredak Beograda prema europskim integracijama potrebno "konkretno djelovati na provedbi političkih i gospodarskih reformi, uključujući ispunjavanje međunarodnih obveza, posebice puna suradnja s Haškim sudom, jačanje vladavine prava, neovisnost sudstva, napredak u borbi protiv organiziranog kriminala i nastavak pomirenja i suradnje sa susjednim zemljama".

(Hina) xsv ybr

Pročitajte više