EU: Otisci prstiju svih tražitelja azila na jednom mjestu

U SVIH 15 zemalja Europske unije te u Norveškoj i Islandu od srijede će se uzimati otisci prstiju od svih tražitelja azila i ilegalnih emigranata i biti pospremljeni u središnjoj datoteci u Luxembourgu.

Od svih tražitelja azila starijih od 14 godina uzet će se otisci prstiju kako bi se moglo provjeriti da nisu podnijeli zahtjev i u nekoj drugoj zemlji Europske unije. Time se želi spriječiti zloupotreba azilantskog sustava i višestruko podnošenje molbi za azilom u nekoliko zemalja EU-a.

Oko 400.000 ljudi godišnje podnese zahtjev za azilom u nekoj od zemalja EU-a. Mnogi od njih uđu u jednu od zemalja EU-a, primjerice Grčku ili Italiju i tamo podnesu zahtjev za azilom. Kasnije se presele u Njemačku ili Veliku Britaniju i ponovno podnesu zahtjev. Središnja baza podataka sada će to onemogućiti, pa će, prema pravilima EU-a, te osobe biti vraćene u zemlju, gdje su prvo podnijele zahtjev za azilom.

Otisci prstiju uzimat će se samo od onih azilanata koji od danas budu podnosili zahtjev, tako da će trebati najmanje godinu dana da se provjeri opravdanost uvođenja središnje datoteke.

Europska unija formirala je neovisno tijelo, koje treba osigurati da te podatke neće koristiti policija u druge svrhe. Podaci iz središnjeg računala neće biti dostupni ni zemljama članicama EU-a.

Uvođenje novog sustava, nazvanog Eurodac, koincidiralo je s pozivom grčke vlade drugim zemljama EU-a da podijele teret mogućeg velikog priljeva izbjeglica ako dođe do rata u Iraku.

Pročitajte više