Kineski proizvođač vlakova odustao od natječaja u Bugarskoj nakon pokrenute istrage

Foto: Profimedia

Kineski proizvođač vlakova CRRC Qingdao Sifang Locomotive povukao se iz javnog natječaja u Bugarskoj nakon odluke Europske komisije o pokretanju istrage o mogućim nepropisnim subvencijama.

Bugarska je javnim natječajem planirala nabaviti 20 električnih vlakova za 1.2 milijarde bugarskih leva (610 milijuna eura), uz usluge njihovog održavanja tijekom 15 godina.

EU pokrenula istragu o tome je li povoljna ponuda kineske tvrtke rezultat državnih subvencija

Kineska kompanija prijavila se na natječaj ponudom vrijednom 600 milijuna eura, otprilike upola povoljnijom od one španjolskog konkurenta Talga.

Bruxelles je zato sredinom veljače pokrenuo istragu, iskoristivši prvi put nove ovlasti kako bi utvrdio je li povoljna ponuda kineske kompanije rezultat državnih subvencija.

Prema novim propisima, kompanije moraju na natječajima vrijednima više od 250 milijuna eura prijaviti podatke o subvencijama, a Komisija može pokrenuti istragu ako posumnja da nisu ispunile obavezu i isključiti ih iz natječaja.

"Tržište EU je otvoreno za tvrtke koje igraju pošteno"

CRRC je jučer povukao ponudu za nabavu vlakova, a EK je zaključio da je "prva istraga, utemeljena na propisu o stranim subvencijama, urodila plodom u roku od samo nekoliko tjedana", prema riječima povjerenika za unutarnje tržište Thierryja Bretona.

"Tržište Europske unije otvoreno je za tvrtke koje su istinski konkurentne i igraju pošteno", naglasio je Breton jučer u izjavi.

"EU koristi propis kao novi alat za odvraćanje stranih tvrtki"

Kineska poslovna udruga u Europi izrazila je "duboku zabrinutost" zbog takvog ishoda. 

"Razumijemo odluku kineske tvrtke, ali ključno je naglasiti da se ta saga nadovezuje na dokaze koji upućuju na zaključak da EU koristi propis kao novi alat za odvraćanje stranih tvrtki, prisiljavajući ih na povlačenje i izdvajanje poslovanja", stoji u priopćenju Kineske gospodarske komore u EU.

Pročitajte više