EU poručuje Srbiji: Ili Mladić ili Europa

MINISTRI EU dali su Srbiji još mjesec dana da uhiti i izruči Ratka Mladića Haškom tribunalu, a ako do toga ipak ne dođe, pregovori koji su zakazani za 5. travnja neće početi.

Kako piše B92 iz Bruxellesa poručuju da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju mogao biti potpisan već ujesen ako se Ratko Mladić do travnja ne nađe u Haagu.

Nakon jučerašnjeg sastanka ministara EU s ministrom vanjskih poslova SCG Vukom Draškovićem, ministri EU naveli su da Srbija mora birati između Ratka Mladića ili Europe. Ursula Plasnik, predsjednica Vijeća ministara poručila je da Srbija ima mjesec dana da uhiti Mladića.

"Naglasili smo da će pregovori o stabilizaciji i pridruženju biti stopirani ako Srbija ne ispuni obaveze prije sledeće runde pregovora, zakazane za početak travnja. To znači da Srbija ima malo vremena ispuniti obaveze prema Hagu, otprilike do kraja ožujka”, kazala je Plasnik, prenosi B92.

Europski povjerenik za proširenje Olli Ren pohvalio je stručnost i profesionalnost pregovaračkog tima SCG. On kaže da je zadovoljan tehničkim dijelom pregovora i dodaje da Sporazum o pridruženju SCG EU može biti potpisan na jesen, ali samo ako Srbija ostvari punu suradnju s Hagom.

Ministar vanjskih poslova Vuk Drašković kazao je kako Mladiću pomažu "snage prošlosti i službe sigurnosti". Dodao je kako nema nikakvih objašnjena niti opravdanja za činjenciu da Srbija dramatično kasni u ispunjavanju obveze. No, ponavlja kako ne zna gdje je Ratko Mladić.

Isto tvrdi i premijer Srbije Vojislav Koštunica, koji je kazao kako će Srbija ispoštovati sve međunarodne obaveze. Predsjednik Srbije Boris Tadić apelira na EU da ne donosi odluku o suspenziji pregovora, te dodaje kako će Srbija u potpunosti surađivati s Haškim tribunalom.

A.H./B92

Pročitajte više