EU pozdravlja prvi krug izbora u Srbiji

EUROPSKA unija pozdravila je u ponedjeljak u Luxembourgu "korektan i demokratski" proces glasovanja u prvom krugu predsjedničkih izbora u Srbiji, održanih u nedjelju.

"Pozdravljamo korektan i demokratski proces glasovanja u prvom krugu izbora i pozorno ćemo pratiti razvoj događaja u sljedeća dva tjedna. Od ključne je važnosti drugi krug predsjedničkih izbora 27. lipnja", rekao je Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana na konferenciji za novinare.

U drugom krugu predsjedničkih izbora u Srbiji natjecat će se Tomislav Nikolić iz Srpske radikalne stranke i Boris Tadić iz Demokratske stranke.

Iz diplomatskih izvora najavljeno je da će EU uoči drugog kruga uputiti poziv demokratskim snagama u Srbiji da se ujedine. Očito se nastoji izbjeći scenarij po kojemu bi srbijanski predsjednik postao nacionalistički tvrdolinijaš Nikolić.

"Nadamo se da će narod Srbije još jednom reći jasno ne stagnaciji i izolaciji iz prošlosti i glasovati za europsku budućnost svoje zemlje", rekao je Solana, pozivajući na što masovniji izlazak na drugi izborni krug.

Prema Solani, Europa nudi Srbiji potporu i partnerstvo, a na njoj je da prihvati tu ponudu.

Pročitajte više