EU poziva Kinu na poštovanje autonomije Hong Konga

Foto: EPA

EUROPSKA UNIJA je pozvala Kinu da "poštuje autonomiju Hong Konga" nakon što je Peking najavio prijedlog zakona o očuvanju nacionalne sigurnosti te bivše britanske kolonije koja je Kini vraćena 1997.

"EU pridaje veliku važnost očuvanju većeg stupnja autonomije Hong Konga, u skladu s temeljnim zakonom i međunarodnim obvezama", stoji u deklaraciji 27 članica Unije koju u njihovo ime potpisuje šef europske diplomacije Josep Borrell.

U interesu Europske unije je, piše nadalje u deklaraciji, da se stabilnost i prosperitet Hong Konga nastavi prema načelu "jedna zemlja, dva sustava".

Bruxelles je također poručio da će Europljani "pozorno pratiti razvoj situacije", ocjenjujući da su "demokratska rasprava, konzultacije glavnih stranaka i poštovanje prava i sloboda Hong Konga najbolji način za usvajanje zakona o nacionalnoj sigurnosti, kako to predviđa članak 23 temeljnog zakona".

"Veliku zabrinutost" zbog najave Kine o donošenju novog zakona o nacionalnoj sigurnosti, nakon prošlogodišnjih prodemokratskih prosvjeda, izrazile su i Velika Britanija, Kanada i Australija.

Povijesna prekretnica

Tri zemlje ističu da je jasno da će donošenje takvog zakona u ime Hong Konga, bez direktnog sudjelovanja njegovih stanovnika, zakonodavstva i pravosuđa, ugroziti načelo "jedna zemlja, dva sustava".

Kineska najava uvođenja novog zakonodavstva dolazi nakon što su se 2019. u Hong Kongu održavali prodemokratski prosvjedi, koji su ponekad bili i nasilni, te je Hong Kong doživio najveću krizu otkako je 1997. ponovo vraćen pod vlast Kine.

Zakon koji najavljuje Kina mogao bi za Hong Kong biti povijesna prekretnica.

Kina je jučer najavila donošenje novog zakona o nacionalnoj sigurnosti nakon lanjskih prodemokratskih prosvjeda u Hong Kongu.

Zakonom bi se, po pisanju lista South China Morning Post, zabranili Hong Kongu odcjepljenje od Kine, uplitanje iz inozemstva, terorističke aktivnosti kao i sve druge aktivnosti za koje se procijeni da potkopavaju središnju vlast u Pekingu.

Pročitajte više