EU POZIVA SJEVERNU KOREJU DA NASTAVI DIJALOG S IAEA-OM

Europska unija pozvala je u subotu Sjevernu Koreju da nastavi dijalog s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), nakon što je u petak službeni Pyongyang zatražio odlazak inspektora IAEAe iz zemlje.

´Želio bih izraziti svoju veliku zabrinutost posljednjim izjavama i djelovanjem vlade Sjeverne Koreje´, rekao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana.

´Pozivam Sjevernu Koreju da prihvati poziv IAEA-e za nastavak dijaloga. EU priznaje da Sjeverna Koreja ima problema s proizvodnjom energije, ali ne vjeruje da je rješenje tog problema u ponovnom pokretanju nuklearnih reaktora´, dodao je Solana.

Sjevernokorejska vlada priopćila je da namjerava ponovno aktivirati svoja nuklearna postrojenja u Yongbyonu kako bi proizvodila energiju.

Međunarodna zajednica međutim strahuje da bi Sjeverna Koreja mogla plutonij iz nuklearne elektrane koristiti za proizvodnju nuklearne bombe.

Južna Koreja je u subotu priopćila da je spremna surađivati s Rusijom i Kinom kako bi se rješila sjevernokorejska nuklearna kriza.

U glavnom gradu Seulu okupilo se oko 70 ljudi koji su prosvjedovali protiv sjevernog komunističkog susjeda, te pritom spalili sjevernokorejsku zastavu.

Pročitajte više