EU pozvala vlasti Kosova da ne žure s proglašenjem neovisnosti

ŠEFOVI diplomacija zemalja Europske unije pozvali su vlasti na Kosovu da ne žure s proglašavanjem neovisnosti, javlja agencija Beta.

"Kosovo treba dobiti nezavisnost, ali to ne bi trebalo biti jednostrano proglašenje. To bi trebalo biti u suradnji s međunarodnom zajednicom", rekao je novinarima britanski ministar za Europu Jim Murphy po dolasku na sastanak ministara EU u Bruxellesu.

Lider Demokratske partije Kosova Hashim Thaci, koji će vjerojatno biti novi premijer Kosova, izjavio je, po objavljivanju prvih rezultata izbora, kako će parlament Kosova proglasiti neovisnost odmah poslije 10. prosinca.

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt pozvao je Thacia da ne potiče napetost u etnički podijeljenoj pokrajini i dodao da bi ishitreni potezi mogli voditi izolaciji Kosova.

Podsjetimo, pregovori o Kosovu vode se pod pokroviteljstvom međunarodne trojke: EU, Rusije i SAD. Predstavnik EU-a, njemački diplomat Wolfgang Ischinger izvijestit će u ponedjeljak ministre vanjskih poslova u kojoj su fazi pregovori. Međunarodna trojka bi trebala 10. prosinca podnijeti izvješće glavnom tajniku UN-a, a kosovski Albanci najavljuju da će ubrzo nakon toga proglasiti neovisnost.

J.Da.

Pročitajte više