EU predlaže nove korake protiv terorizma

ZAKONI EU o pranju novaca mogli bi obuhvatiti i problem financiranja terorizma, predložila je u srijedu Europska komisija.

Novi prijedlog povjerenika za međunarodno tržište Fritsa Bolkesteina bio bi ključni korak u borbi protiv međunarodnih terorističkih skupina poput al Qaede.

"Masivan priljev prljavog novca može nanijeti štetu stabilnosti i ugledu financijskog sektora te zaprijetiti jedinstvenom tržištu dok terorizam može uzdrmati temelje našeg društva", kazao je Bolkestein objašnjavajući svoj prijedlog.

Europska komisija predlaže da se postojeća definicija pranja novaca ne odnosi samo na skrivanje zarade stečene kaznenim djelom, nego i na financiranje terorizma i nelegalno i legalno stečenim novcem.

Usto, prema novim prijedlozima, banke i kreditne ustanove morale bi znati i provjeriti identitet svih klijenata, a financijske ustanove, ali i tvrtke, morale bi pet godina čuvati podatke o gotovinskim transakcijama i sve druge dokaze.

Prema predloženim promjenama, zakonodavstvo EU uskladilo bi se s međunarodnim preporukama svjetskoga tijela za borbu protiv pranja novca Financial Action Task Force, koje je osnovano 2003.

Prije nego što stupe na snagu, prijedloge moraju prihvatiti Europski parlament i članice EU.

Pročitajte više