EU radi na jedinstvenom registru kriminalaca među svojim članicama

EUROPSKA komisija predložila je stvaranje računalne baze za razmjenu dosjea kriminalaca među članicama Europske Uunije. Dužnosnici u Bruxellesu tvrde kako će Europski informacijski sustav za dosjee kriminalaca (ECRIS) u tom smislu odigrati ključnu ulogu.

Prijedlog Europske komisije na tragu je studije iz 2006. godine, kojom je ustanovljeno kako postojeća mreža razmjene informacija o kriminalcima neadekvatno funkcionira.

Dužnosnici isto tako navode kako je ECRIS osmišljen kako bi pomogao u razmjeni kriminalnih dosjea između država članica koje imaju drugačije legalne sustave, jezike i pismo, prenosi portal earthtimes.org.

"Informacije o prijašnjim kaznama kružit će među sucima, tužiteljima i policijom. To je vrlo važno u osiguravanju pravovremene reakcije na počinjeno kazneno djelo, ali i u spriječavanju novih kaznenih djela i prije nego li se ona dogode.", kazao je Jacques Barrot, potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za pravdu, slobodu i sigurnost.

Početkom iduće godine, planira se napraviti i software koji bi povezivao razne nacionalne mreže podataka. Prijedlog će morati odobriti i vlade zemalja EU.

B.V.
Foto: bruxellesdailyphoto

Pročitajte više