EU razmišlja o "zelenoj karti" za kvalificirane radnike

Europska komisija trebala bi sljedećeg mjeseca, u cilju stimuliranja gospodarskog rasta, predstaviti prijedlog o prihvaćanju ekonomskih migranata i dodjeljivanja "zelene karte", po uzoru na Sjedinjene Države, kvalificiranim radnicima koji su potrebni na tržištu rada EUa.

Kako piše Financial Times, taj je prijedlog dio napora EU-a da poboljša načine na koje 25 zemalja privlači kvalificirane radnike, što je ključan čimbenik jačanja europske kompetitivnosti.

Franco Frattini, europski povjerenik za pravosuđe, građanske slobode i sigurnost, zauzeo se za "otvorenu i transparentnu" raspravu o tome kako bi EU trebao riješiti manjak kvalificirane radne snage i problem starenja aktivnog stanovništva.

"Po prvi puta Europa se suočava...s mogućnošću da na koherentan način riješi važan fenomen ekonomske migracije. Trebamo novu strategiju", rekao je Frattini u intervjuu za Financial Times.

U nedavnom izvješću o europskom tromom rastu, koje je sastavio bivši nizozemski premijer Wim Kok, naglašava se da je potrebno na neki način olakšati kvalificiranoj radnoj snazi da dođe u Europu.

Frattini je naglasio da će sakupiti mišljenja korporacija i sindikata kao i mišljenja zemalja članica prije nego krajem 2005. predstavi tu ukupnu strategiju.

Iako su ranije zemlje članice EU-a odbijale planove o usklađenijim zajedničkim pravilima o ekonomskoj migraciji, Frattini vjeruje da je moguć zajednički europski pristup.

Komisija vjeruje da će između 2010. i 2030., pri sadašnjem stupnju imigracijskog strujanja, doći do velikog pada broja europskog radno aktivnog stanovništva.

Frattini će vjerojatno razmotriti, među drugim opcijama koje se pojavljuju, i ubrzani sustav prihvaćanja migranata u trenucima akutnih potreba za specifičnom radnom snagom i manjka radnika, te princip dodjeljivanja "zelene karte" kako bi privukao radnike da popune kratkoročne i dugoročne tržišne potrebe.

(Hina) xmaš ydv

Pročitajte više