EU u dilemi da li osuditi izbore u Iranu

EUROPSKA unija bi rado osudila parlamentarne izbore u Iranu i proglasila ih nepoštenim ali okoliša zbog predstojećih trgovinskih pregovora, očekujući također i izviješće Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o suradnji Teherana s tim tijelom, saznaje se u nedjelju iz diplomatskih izvora u Bruxellesu.

Ministri vanjskih poslova raspravljat će u ponedjeljak o politici prema vladi u Teheranu na redovitom mjesečnom zasjedanju, nakon upravo održanih izbora u Iranu na kojima je konzervativno, islamsko Vijeće čuvara zabranilo sudjelovanje oko 2.500 reformističkih kandidata, među kojima je 80 parlamentarnih zastupnika. Neki od njih su bili glavni sugovornici EU u dijalogu s Iranom.

"Za EU će biti vrlo teško te izbore proglasiti poštenim jer postupak pred izbore niti je bio slobodan niti pošten", rekla je glasnogovornica visokog povjerenika EU za vanjsku politiku Javiera Solane.

"No, predviđam da će neki ministri htjeti prvo pričekati s izvješćem IAEA", dodala je.

Unija obnovu pregovora o trgovini uvjetuje prvenstveno suradnjom s IAEA, ali prije zaključivanja sporazuma ne zaboravlja ni problem ljudskih prava, borbu protiv terorizma i stav prema Izraelu.

Pročitajte više