EU: U ustav unijeti povelju o kulturi

MINISTRI kulture iz devet zemalja Europske unije zatražili su u subotu u Berlinu da se u Ustav Europske unije uključi i Povelja o kulturi.

Povelja, koju zagovaraju ministri kulture Njemačke, Francuske, Poljske, Nizozemske, Mađarske, Češke, Estonije, Slovenije i Latvije, trebala bi sadržavati "sve elemente koji nas povezuju u kulturnoj raznolikosti" Europe, stoji u potpisanom tekstu.

Izjava je prihvaćena u završnici dvodnevne konferencije o kulturi u njemačkoj prijestolnici, održanoj pod naslovom "Dati Europi dušu".

U preambuli Ustava EU izrijekom se spominje intelektualno naslijeđe i zajedničke vrijednosti Europe, kazala je njemačka ministrica kulture Christina Weiss.

Dodala je da bi te vrijednosti trebala sadržavati i europska kulturna povelja.

Potpisnici teksta nastavit će na idućem sastanku u Parizu, u proljeće 2005., raditi na području kulture, koja je jedan od kamena temeljaca na kojima je sagrađena Europa.

Sve članice EU, njih 25, moraju potpisati europski ustav na nacionalnoj razini, bilo njegovom prihvaćanjem u parlamentu ili referendumom. Prva ga je ratificirala Latvija, 11. studenoga, glasovanjem u parlamentu.

Na marginama berlinske konferencije, ministri kulture zemalja članica Weimarskog trokuta (Njemačka, Francuska, Poljska) usvojile su zajedničku deklaraciju kojom žele "dati važnu ulogu kulturi u procesu ponovnog ujedinjenja Europe".

Te su zemlje pozvale sve europske građane ali i partnere iz drugih regija na razvoj inicijativa kojima će se priključiti Europskoj uniji u "zajedničkom kulturnom prostoru",

Pročitajte više