EU: Uhićenje Navalnog je neprihvatljivo. Bidenov savjetnik: Mora odmah biti oslobođen

Foto: Screenshot YouTube, Instagram

PRISTIŽU oštre reakcije na uhićenje glavnog Putinovog protivnika Alekseja Navalnog u Rusiji, nakon što se vratio iz Njemačke gdje se liječio od posljedica trovanja novičokom.

EU: Uhićenje je neprihvatljivo, tražimo da se Navalnog pusti na slobodu

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel ocijenio je da je uhićenje Alekseja Navalnog po dolasku u Moskvu neprihvatljivo te je pozvao na njegovo hitno puštanje na slobodu.

Ruska policija u nedjelju je privela glavnog kritičara Kremlja Alekseja Navalnog, po njegovu dolasku u zračnu luku Šeremetjevo iz Njemačke, i to kada se pripremao proći kontrolu putovnica, potvrdila je ruska Savezna služba za zatvore (FSIN).

Navalni se u Njemačkoj posljednjih mjeseci oporavljao nakon što je preživio pokušaj trovanja.

Šef diplomacije Europske unije Josep Borrell pozvao je ruske vlasti da "poštuju prava Alekseja Navalnoga" i u tvitu je zatražio njegovo puštanje. 

"Neprihvatljiva je politizacija pravosudnog sustava", dodao je Borrell.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki pozvao je također na hitno oslobađanje Navalnog i zatražio od EU da odgovori na njegovo uhićenje.

"Privođenje Navalnog je još jedan pokušaj zastrašivanja demokratske oporbe u Rusiji. Ključan je brz i jednoznačan odgovor na razini EU. Poštivanje prava građana je temelj demokracije", napisao je Morawiecki na Twitteru.

"Pozivam ruske vlasti da hitno oslobode pritvorenika", dodao je.

Prije toga na oslobađanje Navalnog i reakciju EU pozvale su Litva, Latvija i Estonija, pozivajući također na uvođenje "restriktivnih mjera" Rusiji.

"Potpuno je neprihvatljivo da su ruske vlasti privele Alekseja Navalnog. Tražimo njegovo hitno oslobađanje", napisao je litavski ministar Gabrielius Landsbergis u tvitu.

"EU bi odmah trebala reagirati i ako on ne bude pušten, moramo razmotriti uvođenje restriktivnih mjera kao odgovor na ovaj besramni čin", dodao je.

Bidenov savjetnik: Navalni odmah mora biti oslobođen

Jake Sullivan, budući savjetnik novoizabranog američkog predsjednika Joea Bidena, rekao je da Aleksej Navalni, glavni ruski oporbeni čelnik uhićen u nedjelju u Moskvi, "mora odmah biti oslobođen". 

Borca protiv korupcije i zakletog neprijatelja Kremlja uhitila je policija u nedjelju po dolasku u Moskvu iz Njemačke gdje se oporavljao posljednjih mjeseci nakon što je preživio pokušaj trovanja. 

"Navalni odmah mora biti oslobođen, počinitelji tog skandaloznog napada na njegov život moraju odgovarati", upozorio je Sullivan koji će funkciju preuzeti 20. siječnja.

"Napadi Kremlja na Navalnoga nisu samo kršenje ljudskih prava, već i uvreda ruskog naroda koji želi da se njegov glas čuje", bio je odlučan na Twitteru.

Nekoliko američkih zastupnika je također osudilo ovo uhićenje i pozvalo na oslobođenja Navalnog.

Aktualna američka vlada još nije reagirala na tu vijest.

Pročitajte više