EU uspostavlja odnose sa Sirijom

EUROPSKA UNIJA ponovno uspostavlja diplomatske odnose sa Sirijom. U Siriju uskoro odlazi Javier Solana, EU-ov prvi čovjek za vanjske poslove.

Francuska je blokirala ponovno uspostavljanje odnosa EU i Sirije otkad je u Libanonu ubijen premijer Rafik Hariri, u čiju smrt su upetljani i sirijski dužnosnici, ali sad je odlučila oprostiti im za to, iako su ostavili malo prostora za manevriranje. 

"Potvrđujemo da je dogovoreno da Javier Solana obavi osobni posjet Siriji u ime Europske unije", izjavio je za medije glasnogovornik Jacquesa Chiraca.

"Želimo uspostaviti regionalno partnerstvo sa Sirijom. Ona je jako važna zemlja s velikim utjecajem. Kao što znamo iz vlastitog iskustva, diplomacija je uvijek bolji način od okretanja leđa ljudima", rekao je Dermot Ahern, irski ministar vanjskih poslova.

Solana na svoj bliskoistočni put kreće u ponedjeljak, u Damasku će biti u u srijedu, a osim Sirije posjetit će i Saudijsku Arabiju i Libanon.

Sirija je u zadnje vrijeme počela ponovno otvarati diplomatske kanale sa Zapadom, a Zapad je zainteresiran za Siriju otkad su u javnost procurile informacije o tajnim dogovorima Izraela i Sirije iz razdoblja između 2004. i 2006., iz kojih se saznalo da je sirijski predsjednik Bashar Assad spreman okrenuti se Zapadu i prekinuti svoje odnose s Iranom.

J.D.

Pročitajte više