EU ZABRANILA KORIŠTENJE TANKERA S JEDNOSTRUKOM OPLATOM

Ministri prometa Europske unije u četvrtak su postigli dogovor oko zakona koji zabranjuje tankerima s jednostrukom oplatom prijevoz sirove nafte, čime se nastoji u budućnosti izbjeći katastrofalne posljedice potonuća poput katastrofe tankera Prestige blizu španjolske obale potkraj prošle godine, doznaje se iz više izvora. L

Zabrana će stupiti na snagu čim bude usvojen konačni prijedlog zakona, najvjerojatnije sredinom ove godine. Njome se brani ulazak u europske luke tankerima s jednostrukom oplatom koji prevoze sirovu naftu, kao i korištenje takvih brodova pod zastavom unije u bilo kojem dijelu svijeta.

Jedini izuzetak zabrana predviđa za manje tankere, nosivosti od 600 do pet tisuća tona, koji smiju nastaviti prijevoz nafte do 2008.

Ministri prometa također su se usuglasili oko ubrzanja rokova za povlačenje iz prometa tankera s jednostrukom oplatom koji prevoze druga goriva, koji, nakon dogovora, u europske vode više neće smjeti ući nakon 2010. godine, pet godina prije roka koji određuju sadašnji zakoni unije.

Pročitajte više