EU ZABRINUTA ZBOG PLANIRANIH POTEZA RUSKOG PREDSJEDNIKA

Europska se unija pridružila u srijedu SADu izrazivši zabrinutost zbog planiranih poteza ruskog predsjednika Vladimira Putina u borbi protiv terorizma i priopćivši da pravi odgovor nije jačanje vlasti Kremlja nauštrb demokracije.

Nakon niza terorističkih napada u Rusiji, za koje se okrivljuju čečenski separatisti, Putin je rekao da će ubuduće sam imenovati regionalne guvernere i da će napraviti promjene u izbornom sustavu.

Povjerenik EU-a za vanjske odnose Chris Patten izjavio je da trajno rješenje čečenskog sukoba leži u "dalekovidnoj, humanoj i odlučnoj" politici, a ne u potezima kojima se ograničava demokracija.

"Nadam se da one (odluke) predstoje i da vlada Ruske Federacije neće zaključiti da je jedini odgovor na terorizam jačanje vlasti Kremlja", rekao je Patten u Europskom parlamentu. "Borba protiv terorizma ne opravdava niti služi kao isprika za kršenja ljudskih prava", rekao je Patten.

"Rusiji je problem postaviti vodstvo u Čečeniji u koje čečensko stanovništvo ima povjerenja. Bez toga ne može biti trajne, stvarne pomirbe koju želi većina stanovništva", dodao je.

Zamjenik američkog državnog tajnika Richard Armitage nazvao je u utorak jačanje vlasti Kremlja koje je najavio Putin "korakom unatrag" što se tiče transparentnosti i demokracije.

Putin je u ponedjeljak izjavio da će "bitno" ojačati središnju vlast u Rusiji, napose nadzor Kremlja nad pokrajinama, kako bi se osiguralo "jedinstvo" zemlje pred terorističkom prijetnjom.

(Hina) xkga ysb

Pročitajte više